De Petrés a Bigastre: una excursió per la llengua de les cartes de poblament valencianes del XVII / Francesc Feliu, Joan Ferrer
Feliu, Francesc (Universitat de Girona)
Ferrer i Costa, Joan (Universitat de Girona)

Data: 2019
Resum: Del resum: "Les cartes de poblament d'època moderna, molt abundants al País Valencià sobretot com a conseqüència de les repoblacions que seguiren a l'expulsió dels moriscos (1609), no han estat gens estudiades fins ara des del punt de vista lingüístic, en bona mesura perquè fins fa pocs anys no disposàvem d'un repertori significatiu d'aquesta mena de documents. Es tracta de textos de registre jurídic que incidien molt directament en la vida d'una part important de la població —també, indirectament, en la idea que la gent pogués tenir de la llengua autòctona. Aquest treball intenta fer una primera aproximació a l'estudi de les cartes de poblament valencianes del segle XVII, valorant el grau de persistència de l'ús del valencià en aquest [sic] textos, i també dels models lingüístics tradicionals". L'estudi se centra especialment en la 'Carta de poblament de Petrés' (1612).
Nota: Referències bibliogràfiques (p. 135)
Document: Estudi
Matèria: Català ; Documents escrits ; Demografia ; Dret ; Sociolingüística ; 1600-1700 ; 1612 ; País Valencià ; Petrés ; Camp de Morvedre ; 1600C
Guinot, Enric (Ed.) ; Ardit, Manuel (Ed.)
Obres: Cartes de poblament valencianes modernes (segles XVI-XVIII) . 3 volums. Edició d'Enric Guinot i Manuel Ardit. València : Universitat de València, 2015-2017 (Fonts històriques valencianes)
Publicat a: Caplletra, Núm. 66 (Primavera 2019), p. 121-135 (Monogràfic: La gramàtica del català de l'edat moderna. Un avanç)
L'article a RACO

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2019-03-17, darrera modificació el 2019-03-20   Favorit i Compartir