Usos i ideologies lingüístics en famílies mixtes francocatalanes del Principat / Francesc Bernat i Baltrons
Bernat i Baltrons, Francesc (Universitat de Barcelona)

Data: 2017
Resum: De l'abstract: "El nostre objectiu en aquest article és presentar les dades d'un estudi, fet a partir d'entrevistes semidirigides, en el qual s'analitzen els usos lingüístics i les ideologies lingüístiques declarades de deu famílies francocatalanes amb fills que resideixen a Catalunya. Aquest estudi s'emmarca dins el projecte Globalització i plurilingüisme social i familiar en comunitats lingüístiques mitjanes (GLOBINMED) de la Universitat de Barcelona, centrat en l'estudi qualitatiu de diferents tipus de parelles lingüísticament mixtes. Descrivim els usos lingüístics dins la parella, de pares a fills, entre germans i els globals entre tots els membres familiars, així com els diferents factors que influeixen en un major o menor ús del català, i la transmissió de les llengües dels pares als fills. Quant a les ideologies dels entrevistats, hem percebut que giren al voltant d'una concepció jeràrquica de les llengües, en què el castellà i el francès tenen un rang superior al català. Amb tot, també defensen que el català sigui sempre present en les interaccions familiars, al costat del francès o el castellà".
Nota: Bibliografia (p. 26)
Document: Estudi
Matèria: Entrevista ; Sociolingüística ; Multilingüisme? ; Ideologia lingüística ; Francès ; Català ; Espanyol ; 2014-2016 ; Catalunya ; 2010X
Universitat de Barcelona
Publicat a: Treballs de sociolingüística catalana, Núm. 27 (2017), p. 13-26 (Monogràfic: La transmissió lingüística intergeneracional)
El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2018-12-01, darrera modificació el 2018-12-02   Favorit i Compartir