El valencià a debat. Entre l'ontologisme de l'acadèmia i el relativisme de la realitat / Joaquim Viaplana Lleonart, Universitat de Barcelona
Viaplana, Joaquim (Universitat de Barcelona)

Data: 2005
Resum: De l'abstract: "Les proclames secessionistes en el terreny lingüístic provinents del País Valencià han estat sempre contestades sobre la base de la gran similitud estructural de les varietats valencianes amb la resta de varietats històricament vinculades al català. Aquesta similitud, lingüísticament inqüestionable, és compartida pel conjunt de la comunitat científica, que l'ha convertida amb el seu suport en criteri d'autoritat -presentat com a apel·lació incontrovertible-en el debat sobre la unitat del català com a llengua. El supòsit que la similitud lingüística és el criteri d'acord amb el qual s'agrupen les varietats en llengües entra sovint en conflicte amb la realitat. Sobre aquest criteri lingüísticocomunicatiu s'imposa, en els casos de conflicte, el criteri sociopolític, que determina l'agrupació de varietats en llengües en termes més pragmàtics, ajustats a les conveniències sociopolítiques. La similitud estructural de les varietats que constitueixen les llengües és, en aquest darrer terreny, un mer criteri natural d'agrupació; en cap cas, un criteri decisori. La gran homogeneïtat interna de les varietats que històricament han constituït el català és, si més no, un argument fort per al manteniment de la unitat de la llengua. Com ho són també la tradició literària comuna i complementària, el compartiment d'una certa cultura bàsica, la disponibilitat d'un únic estàndard, la necessitat de fer front comú als grans reptes lingüístics i tecnològics del moment històric. Per forts que aquests arguments siguin, però, no són suficients per si mateixos per preservar la llengua de les tendències escissionistes. El conflicte lingüístic valencià ha tingut sempre una motivació sociopolítica, i els intents de superar-lo en la defensa de la unitat de la llengua també ho han de ser. Els secessionistes d'avui disposen de recursos legals i executius per alterar la realitat lingüística, però estan també constrets per moltes limitacions polítiques i socials. Els arguments a favor de la unitat de la llengua tenen just la força que la correlació política els pugui donar. Les actuacions per fonamentar sòlidament aquesta unitat s'han de desenvolupar en l'àmbit sociopolític, i han d'estar presidides per unes actituds convenients i adequades a les circumstàncies".
Nota: Referències bibliogràfiques (p. 203-204)
Document: Estudi
Matèria: Política lingüística ; Política ; Conflicte lingüístic ; Català ; Valencià ; País Valencià
Publicat a: Revista de Llengua i Dret, Núm. 44 (desembre 2005), p. 185-205 (Estudis sobre política lingüística i sociolingüística)
El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2018-04-14, darrera modificació el 2020-08-29   Favorit i Compartir