'Trobairitz', 'domna', mecenas: la mujer en el centro del mundo trovadoresco / Angelica Rieger
Rieger, Angelica

Data: 2003
Resum: Després d'una breu introducció de conceptes fonamentals de la poesia dels trobadors ('domna', 'trobairitz', 'fin'amor'), l'autora mira d'esbossar el context cultural que va permetre a les dones de l'alta noblesa occitana dels segles XI-XII relacionar-se de diferents maneres amb la poesia trobadoresca. La dona noble occitana té uns bons coneixements d'aquesta lírica, per la qual cosa pot fer de mecenes de trobadors i ella mateixa, que domina 'motz', 'razo' i 'so'-segons Angelica Rieger- pot compondre versos. Finalment, l'autora repassa tres casos exemplars de 'trobairitz': Caudairenga, Garsenda de Forcalquier i Maria de Ventadorn. Amb totot plegat, pretén donar a entendre que les 'trobairitz' són molt bones receptores de la lírica trobadoresca; que mostren reserva davant de la "ideología estilitzada" de la 'fin'amor' (en els diàlegs poètics, són sempre elles les que divergeixen d'alguna norma del codi trobadoresc, tot sovint confrontant-lo amb la realitat); i que en els diàlegs conservats destaquen per la ironia amb els interlocutors.
Nota: Inclou una bibliografia introductòria (p. 43-44) i una altra al final de l'article (p. 55). També inclou els poemes "Gui d'Uissel, be·m pesa de vos" i "Vos que·m semblatz dels corals amadors" (cito el primer vers de cada peça) amb la seva corresponent traducció al castellà.
Document: Estudi
Matèria: Edat mitjana ; Poesia trobadoresca ; Trobadors ; Dona ; Públic ; Mecenatge ; Estil literari ; Cançó ; Sirventès ; Tensó ; Plany ; Ironia ; Ideologia ; Edició de textos
Caudairenga ; Garsenda de Forcalquier ; Maria de Ventadorn ; Gaucelm Faidit ; Gui de Cavaillon ; Gui d'Ussel
Publicat a: Mot so razo, Núm. 2 (2003), p. 41-55 (Articles)



L'article a RACÓ

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2015-08-27, darrera modificació el 2023-06-17



   Favorit i Compartir