Els Estats Units com a negatiu d'Europa en la literatura dramàtica catalana contemporània: tres creadors locals a la recerca d'un context global / Carlota Benet Cros
Benet, Carlota (Universitat Autònoma de Barcelona)

Abstract: Resum de l'article inclòs en el llibre: "En aquest article, tracto la idea de com escriure sobre els Estats Units pot fer sentir més europeus els dramaturgs catalans, ja que n'ofereixen una imatge que segueix la tradició europea d'ambivalència respecte al nou món. Les obres que s'analitzen amb aquest fi són: 'Després de la pluja' de Sergi Belbel, 'Bales i ombres' de Pau Miró i 'Marburg' de Guillem Clua, tot i que cada una canalitza una imatge d'aquest país molt diferent. La urbs moderna de Belbel recorda la progressiva americanització del planeta; el 'western' de Miró evoca vagament el 'Bible belt' americà alhora que ressuscita la màgia del mite del 'cowboy'; i Clua mostra la intolerància de la classe mitjana americana. El punt que tenen en contacte és que mostren els Estats Units com la figura de l'Altre que exerceix una enorme atracció, però que alhora fa molta por. Per altra banda, també comparteixen el fet d'utilitzar mites de la cultura popular nord-americana que s'han convertit en un sistema de signes fàcilment recognoscible per qualsevol altra cultura i que, en certa manera, els ajuda a connectar amb la resta d'Europa".
Document: Estudi
Subject: Teatre català ; Motiu literari ; Estats Units d'Amèrica=Motiu literari ; 1993-2010 ; 1990X ; 2000X ; 2010X
Belbel, Sergi ; Clua, Guillem ; Miró, Pau
Works: Belbel, Sergi. Després de la pluja . 1993
Miró, Pau. Bales i ombres: un western contemporani . 2005
Clua, Guillem. Marburg . 2010
Published in: El desig teatral d'Europa / Víctor Molina i John London (eds.), [Lleida : Barcelona] : Punctum : Grup de Recerca en Arts Escèniques, 2013 (p. 191-208)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2014-07-03, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir