La poètica catalana del Renaixement: conceptes clau / Cesc Esteve i Antoni-Lluís Moll
Esteve, Cesc (King's College, Londres)
Moll Benejam, Antoni Lluís (Universitat de Barcelona)
Col·loqui Internacional Mimesi. Conceptes clau de la poètica renaixentista: una recreació del llegat clàssic (2n : 2009 : Barcelona)

Fecha: 2011
Resumen: En aquest estudi, els autors proven de donar compte de les empremtes que les tradicions de matriu aristotèlica i platònica han deixat en els textos poetològics catalans renaixentistes. En l'estudi es ressegueix el procés per a la creació d'una poètica paral·lela, que aspira a explicar i vindicar la poesia vulgar. Així mateix, estableixen les interconnexions entre una i altra tradició, i molt especialment proven de posar en relació els conceptes, els procediments i els textos de les mostres catalanes amb les consemblants europees. La intenció, segons afirmen els autors, no és tant exhumar i constatar amb exhaustivitat totes les mostres trobades com provar de sintetitzar un esbós de panorama representatiu, a partir d'exemples paradigmàtics. L'article s'organitza segons els següents apartats: 'Les tradicions clàssiques', el qual es divideix segons 'Les poètiques catalanes neoplatòniques', 'La tradició neoaristotèlica', 'Conclusions parcials sobre les poètiques catalanes de tradició classicista'; El segons apartat, 'La formació d'una poètica del vulgar català al segle XVI', inclou 'El discurs històric i la crítica d'Ausiàs March', 'L'antic llemosí i l'antiquíssim Ausiàs March' i 'Els orígens i progressos del català i la recuperació de la Gaia ciència'.
Nota: Text llegit al Segon Col·loqui Internacional Mimesi. Conceptes clau de la poètica renaixentista: una recreació del llegat clàssic
Nota: Inclou una nota bibliogràfica (p. 238-241)
Documento: Estudi
Materia: Poètica ; Renaixement ; Prosa catalana ; Tractats ; Preceptiva literària ; Teoria de la literatura
Aristòtil ; Plató ; Horaci ; Hermògenes de Tars ; Nunyes, Pere Joan ; Llull, Antoni ; Àngel i González, Joan ; March, Ausiàs ; Boscà, Joan ; Beuter, Pere Antoni ; Mariner, Vicent ; Robortello, Francesco ; Castelvetro, Lodovico
Publicado en: La poètica renaixentista a Europa : Una recreació del llegat clàssic, Lleida : Punctum & Mimesi, 2011 (p. 199-241)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2011-11-08, última modificación el 2023-09-23   Favorit i Compartir