El teatre a les Illes / Antoni Nadal
Nadal, Antoni

Resumen: Antoni Nadal explica els canvis pel que fa al teatre a les Illes Balears després del triomf de la insurrecció militar feixista, que guanyà arreu excepte a Menorca, que resistí fins l'any 1939. Després del cop militar, el teatre català entrarà en declivi, els colpistes s'apropiaran dels locals i, en un primer moment, fins al juny de 1937, hi hauran sobretot diverses funcions benèfiques on es farà apologia del nou règim. Antoni Nadal repassa les activitats de la companyia Catina-Estelrich, que es dissoldrà el 1938. Tret d'aquesta, la resta de companyies seguiran existint, i se'n crearan de noves sota la protecció oficial franquista. Es farà un teatre d'exaltació patriòtica escrit per autors illencs, però les obres en català seran del tot escadusseres. Nadal explica les conseqüències de la repressió franquista sobre el món teatral a Mallorca, i també les activitats sorgides del teatre oficial, com la creació, l'any 1938, de la companyia teatral en castellà Teatro Azul. Després de repassar les obres estrenades de 1936 a 1939, els seus autors i les principals companyies, Nadal esmenta les edicions de textos dramàtics en català, que aniran reduint-se, i parla breument de l'estat del teatre a Menorca i a les Pitiüses.
Documento: Estudi
Materia: Teatre català ; Teatre espanyol ; Guerra civil espanyola ; Franquisme ; Repressió cultural ; Política teatral ; Companyies teatrals ; Escriptors catalans ; Actors ; 1936-1939 ; Mallorca ; Menorca ; Eivissa ; Formentera ; Illes Balears ; 1930X
Companyia Catina-Estelrich : companyia ; Teatro Azul
Publicado en: Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939), Barcelona : Punctum : Generalitat de Catalunya, 2008 (p. 169-182)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2016-11-23   Favorit i Compartir