La responsabilitat cívica del dramaturg en el segle XIX: els models d'Antoni Ribot i Fontserè i de Joan Mañé i Flaquer / Miquel M. Gibert (UPF)
Gibert, Miquel Maria
Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània" (1r : 2005 : Bellaterra)

Resum: La comunicació tracta dues opcions diferents pel que fa a la manera d'entendre la responsabilitat cívica de l'autor dramàtic. La primera, d'Antoni Ribot i Fontserè, pel qual el teatre és una "escola de costums" que es basa en l'experiència i la raó i que aspira a millorar la vida moral de l'individu a través de la recerca de la veritat i la virtut socials, alhora que considera que és una plataforma de projecció social. La segona, la de Joan Mañé i Flaquer, parteix del criteri moral i l'ortodòxia catòlica, que aporten al teatre una dimensió ètica. Aquest autor s'oposa al romanticisme teatral i pren com a model el teatre alemany. Té una concepció idealista de l'obra artística, que no ha d'aproximar-se al realisme ni al sensualisme, alhora que critica el drama per la manca de contenció expressiva.
Nota: Inclou bibliografia (ps. 218-219)
Nota: Comunicació del Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània", celebrat a Bellaterra els dies 26, 27 i 28 d'octubre de 2005
Document: Estudi
Matèria: Teatre català ; Crítica teatral ; Romanticisme
Ribot i Fontserè, Antoni ; Mañé i Flaquer, Joan ; Yxart, Josep ; Hugo, Victor ; Dumas, Alexandre (1802-1870) ; Schlegel, August Wilhelm von
Publicat a: La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània, Lleida : Punctum, 2007 (p. 211-219)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir