La història catalana en les novel·les de Maria Aurèlia Capmany. Com i per què? / Anne Charlon (Université de Paris IV-Sorbonne)
Charlon, Anne
Col·loqui Internacional Maria Aurèlia Capmany (2001 : Tarragona)

Resum: Anne Charlon repassa les novel·les citades de Maria Aurèlia Capmany i estudia la presència de motius de la història catalana en elles. Pel que fa a les primeres novel·les, destaca sobretot la temàtica relacionada amb el passat més pròxim, el de la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra. A través dels personatges de les novel·les, Capmany du a terme una reflexió sobre la identitat, en molts casos amb una doble condició, la catalana i la femenina. Anne Charlon amplia aquesta reflexió a un nivell al·legòric, on es du a terme una altra reflexió, en aquest cas sobre Catalunya. Aquest primer apartat de l'estudi es refereix sobretot a les novel·les 'Necessitem morir', 'Ara', 'Traduït de l'americà', 'L'altra ciutat' i 'Betúlia'. A partir d'aquesta darrera novel·la, segons Anne Charlon, la temàtica històrica inicia una nova etapa: trobem obres on domina la recreció d'un passat més llunyà, obres on l'etapa va del passat llunyà al passat més pròxim, i obres, finalment, que evoquen el passat pròxim o el present.
Nota: Text llegit al Col·loqui Internacional Maria Aurèlia Capmany
Document: Estudi
Matèria: Novel·la catalana ; Novel·la històrica ; Guerra civil espanyola=Motiu literari ; Identitat=Motiu literari ; Identitat catalana=Motiu literari ; Dona=Motiu literari ; Catalunya=Motiu literari ; Postguerra espanyola=Motiu literari ; Barcelona=Motiu literari ; Història=Motiu literari ; Revolució francesa=Motiu literari ; República espanyola II=Motiu literari ; Personatges literaris ; Ideologia literària ; Punt de vista ; Motiu literari
Capmany, Maria Aurèlia
Obres: Maria Aurèlia Capmany. Necessitem morir
Maria Aurèlia Capmany. Ara
Maria Aurèlia Capmany. Traduït de l'americà . Barcelona : Albertí Editor, 1959 (Nova Col·lecció Lletres, 55)
Maria Aurèlia Capmany. L'altra ciutat
Maria Aurèlia Capmany. Betúlia
Maria Aurèlia Capmany. El gust de la pols
Maria Aurèlia Capmany. Un lloc entre els morts
Maria Aurèlia Capmany. Quim/Quima
Maria Aurèlia Capmany. Feliçment, jo sóc una dona
Maria Aurèlia Capmany. El jaqué de la democràcia
Maria Aurèlia Capmany. Lo color més blau
Publicat a: Maria Aurèlia Capmany: l'afirmació en la paraula, Valls : Cossetània Edicions, 2002 (p. 21-38)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir