Proust, Lampedusa i Villalonga / Maria del Carme Bosch
Bosch, Maria del Carme
Aula de Novel·la (1a : 2000 : Binissalem)

Date: 2003
Abstract: Després d'una "hipòtesi, potser absurda" que podria donar pistes sobre una eventual conversa entre la muller de Lampedusa i Llorenç Villalonga, Maria del Carme Bosch entra a comparar les coincidències vitals i literàries entre el novel·lista mallorquí i el sicilià, començant per la seva contemporaneïtat gairebé exacta. Ambdós escriptors coincideixen tant en la visió del món com en la implicació manipulada d'elements autobiogràfics i personals en llur obra, i els seus personatges tenen comportaments molt semblants. Algunes tècniques literàries són, a més, pariones, i certes filiacions ideològiques també deixen entreveure paral·lelismes, identificables, sobretot, en la visió que ofereixen dels polítics. La segona part de l'estudi és dedicada a la vinculació de Villalonga amb l'obra de Proust, visible en la petja que deixa en l'estil, sobretot a 'Bearn', però també en les referències explícites que hi surten. Per a corroborar-ho, Bosch posa exemples de fragments de 'Bearn' que presenten clares connexions amb 'À la recherche du temps perdu'.
Note: Ponència llegida a la primera Aula de Novel·la, celebrada a Binissalem entre el 12 i el 20 de desembre del 2000
Document: Estudi
Subject: Escriptors catalans ; Escriptors italians ; Novel·la catalana ; Novel·la francesa ; Ideologia literària ; Estil literari ; Personatges literaris ; Influència literària
Villalonga, Llorenç (1897-1980) ; Proust, Marcel ; Tomasi di Lampedusa, Giuseppe
Works: Villalonga, Llorenç. Bearn . [Barcelona] : [Club Editor], [1961]
Tomasi di Lampedusa, Giuseppe. Il Gattopardo . [1958]
Proust, Marcel. À la recherche du temps perdu
Published in: Bearn, entre la vida i la ficció (Ponències de la I Aula de Novel·la), Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003 (p. 95-111)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2024-02-07   Favorit i Compartir