Els darrers senyors de Bearn: realitat o mite? / Antònia Morey Tous
Morey, Antònia
Aula de Novel·la (1a : 2000 : Binissalem)

Date: 2003
Abstract: Antònia Morey fa una lectura sociològica de 'Bearn' per a la qual esbossa, primer, el tipus d'ordenació estamental vigent a Mallorca durant l'Antic Règim. L'estudi aporta coneixement sobre allò que, en el moment històric en què se centra la novel·la, estava en plena decadència: l'aristocràcia i el seu món de relacions socials. L'autora discerneix i classifica específicament els canvis interns de la noblesa mallorquina i, de manera més generalitzada, d'altres nobleses europees a partir de meitats del segle XVIII (diferenciació entre alta i baixa aristocràcia, ampliació de l'estament i canvi envers una noblesa útil a la monarquia). Morey connecta les actituds aristocràtiques paradigmàtiques de l'Antic Règim amb la captinença dels personatges literaris de 'Bearn', sobretot la de don Toni o la del capellà Joan Mayol. La novel·la és, a banda del seu valor estrictament literari, un document sociològic que Morey esmena en alguns (pocs) punts, però que serveix perfectament per a establir amb subtilitat el tipus de vida que caracteritzà la classe dels darrers senyors mallorquins i, per extensió, continentals.
Note: Ponència llegida a la primera Aula de Novel·la, celebrada a Binissalem entre el 12 i el 20 de desembre del 2000
Document: Estudi
Subject: Novel·la catalana ; Aristocràcia ; Sociologia ; 1750-1890 ; Personatges literaris ; Espai literari ; Binissalem ; Mallorca Septentrional ; 1750L ; 1800C
Works: Villalonga, Llorenç. Bearn . [Barcelona] : [Club Editor], [1961]
Published in: Bearn, entre la vida i la ficció (Ponències de la I Aula de Novel·la), Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003 (p. 61-79)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2024-02-07   Favorit i Compartir