Eugeni d'Ors, 1919-1921. Una etapa conflictiva / Jordi Albertí i Oriol
Albertí i Oriol, Jordi
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (12è : 2000 : París)

Abstract: Jordi Albertí analitza tot el procés de defenestració d'Eugeni d'Ors, començant pels antecedents que el portaren a ser un element incòmode dins la Mancomunitat de Catalunya. L'incentiu del debat al voltant del marxisme, molt d'actualitat en aquell moment, o les pròpies opinions sobre moviments socials i altres motius de caràcter polític van convertir-lo en un element polític escindit de la línia dominant. L'estudi ofereix una cronologia detallada del procés d'allunyament fins la seva destitució del càrrec de secretari de l'Institut d'Estudis Catalans i del de professor de l'Escola de Bibliotecàries (1920), i al cessament com a responsable del Seminari de Filosofia (1921). El seguiment del conflicte, fet a partir de les actes i amb la informació de les reunions de cada secció, és exhaustiu i ofereix la relació exacta de cadascun dels càrrecs que van tenir-hi responsabilitat. Jordi Albertí tracta, també, les conseqüències personals i professionals posteriors en Eugeni d'Ors i conclou l'estudi amb les consideracions juridicopolítiques del cas.
Note: Text llegit al Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi
Subject: Escriptors catalans ; 1919-1921 ; Administració ; Política ; Catalanisme ; Institucions ; 1910X ; 1920X
Ors, Eugeni d' (1881-1954) ; Puig i Cadafalch, Josep ; Mancomunitat de Catalunya ; Institut d'Estudis Catalans : IEC ; Escola de Bibliotecàries
Published in: Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum II, Barcelona : Abadia de Montserrat, 2003 (vol. II, p. 183-202)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir