Caterina Albert, Víctor Català: els referents del folklore, el plaer per la literatura / Carme Oriol i Mònica López (Universitat Rovira i Virgili)
Oriol Carazo, Carme
López, Mònica
Jornades d'estudi "Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), 1869-1966" (2es : 2001 : L'Escala)

Date: 2002
Abstract: L'estudi analitza els referents folklòrics en Caterina Albert, partint de la biografia de l'autora, de reculls folklòrics sobre la base dels materials que ella aplegà, i de documentació epistolar i d'arxiu. També tracta la presència de la cultura popular i tradicional en l'obra de Víctor Català, especialment de 'Drames rurals', 'Solitud' i el conte "Pua de rampí", del recull 'Contrallums'. En un primer apartat, Carme Oriol i Mònica López aprofundeixen en la presència d'aquests referents populars en la vida de l'escriptora empordanesa, des de l'educació més primerenca, de caràcter casolà, i en què la trasmissió de coneixements sobretot per part de l'àvia va tenir un paper fonamental. Aquest llegat fou aprofundit, més endavant, amb interès creixent, com ho demostra la relació amb els folkloristes catalans més importants, palesada en l'edició, en apèndix, d'una carta de l'autora a Rossend Serra i Pagès i de dues més a Joan Amades. La petja del folklore en la seva obra és resseguida en els múltiples aspectes amb què s'hi referencia: les versions de diversos gèneres concrets que s'hi troben, l'ús de referents generals, la descripció de l'acte comunicatiu inherent al folklore, les referències explícites als usos d'aquesta cultura i la recreació de temes rondallístics.
Note: Inclou bibliografia (p. 413-414)
Note: Conferència llegida en el marc de les Segones Jornades d'estudi "Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), 1869-1996", celebrades a l'Escala els dies 20, 21 i 22 de setembre de 2001.
Document: Estudi
Subject: Cultura popular i tradicional ; Novel·la catalana ; Conte català ; Escriptors catalans ; Edició de textos ; Carta ; Estudiosos catalans ; Font literària ; Literatura popular
Català, Víctor (1869-1966) (Pseudònim de Caterina Albert i Paradís) ; Serra i Pagès, Rossend ; Amades, Joan
Works: Català, Víctor. Obres Completes . Barcelona : Selecta, 1972
Published in: II Jornades d'estudi. Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Victor Català), 1869-1966., Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2002 (p. 387-414)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2024-02-21



   Favorit i Compartir