Els gramàtics i els lexicògrafs menorquins anteriors a F. de B. Moll / Jordi Carbonell
Carbonell, Jordi
Jornades de la Secció Filològica de l'IEC (4s : 1993 : Menorca)

Abstract: Balanç de la tradició gramatical i lexicogràfica menorquina anterior a Francesc de B. Moll. L'autor distingeix tres períodes. El primer comença a la segona meitat del s. XVIII i hi predomina l'interès per la llengua catalana com a llengua pròpia dels menorquins. El segon s'insinua a partir de l'ocupació de Menorca per les tropes espanyoles el 1802 i es caracteritza pel predomini de l'ús de la llengua castellana i la presència d'estudis centrats en la forma dialectal de l'illa. El tercer període té les seves arrels a finals del s. XIX i pren cos amb la participació menorquina en el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana el 1906. En aquests anys es torna a reprendre l'interès per l'estudi de la llengua en ella mateixa i l'objectiu torna a ser promoure'n l'ús.
Note: Comunicació llegida a les 4s Jornades de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans a Menorca (8 i 9 d'octubre de 1993)
Document: Estudi
Subject: Estudiosos catalans ; Lexicografia ; 1750-1921 ; Normativa de la llengua ; Tractats gramaticals ; Català ; Menorquí ; Menorca ; Illes Balears ; 1750L ; 1800C ; 1900L
Un Mahonês (Pseudònim de Joaquim Pons i Cardona) ; Febrer i Cardona, Antoni ; Ramis i Ramis, Joan ; Cursach, Joan ; Sancho, Josep ; Ferrer i Parpal, Jaume ; Hospitaler i Caballer, Josep ; Benejam, Joan ; Fàbregues i Sintes, Salvador ; Ruiz i Pablo, Àngel ; Camps i Mercadal, Francesc (1852-1929) ; Parpal i Marquès, Cosme ; Societat Maonesa de Cultura ; Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1er : 1906 : Barcelona)
Published in: Jornades de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans a Menorca (8 i 9 d'octubre de 1993) / Institut d'Estudis Catalans, Institut Menorquí d'Estudis, Barcelona : Menorca : Institut d'Estudis Catalans : Institut Menorquí d'Estudis, 2001 (p. 57-75)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir