Filologia i antropologia. Una lectura de "Calmes de mar pel juny" / Glòria Casals (Universitat de Barcelona)
Casals, Glòria
Col·loqui de l'any Pla (1997 : Girona)

Abstract: Glòria Casals comenta el capítol "Calmes de mar pel juny" de 'Les hores' de Josep Pla amb el benentès que és un bon exemple de "la concepció antropològica que té l'autor del món", i esmentant-ne les edicions castellanes anteriors de què és origen. L'anàlisi que en fa segueix cadascun dels plans de discurs del text: un d'inconscient i metafísic i un de conscient i estètic, tot i que es donen com a parts indestriables d'una mateixa peça. Per una banda, Pla ofereix tot d'imatges inhabituals en la seva obra, apuntalades en un tipus d'adjectivació que reforça la impressió produïda pels objectes i deafia la raó. Per l'altra, contrasta aquest seguit d'imatges amb la seva concepció antropològica de l'home "incapaç d'emmotllar-se a l'ordre que l'envolta".
Note: Comunicació llegida en el Col·loqui de l'any Pla (9-11 d'octubre de 1997)
Document: Estudi ; Comentari de text
Subject: Prosa catalana ; Tècniques literàries ; Adjectiu ; Estil literari ; Ideologia ; Antropologia ; 1944-1953 ; 1940X ; 1950X
Pla, Josep
Works: Josep Pla. "Calmes de mar pel juny" . En: Les hores (El pas de l'any). Barcelona : Selecta, 1953 (Biblioteca Selecta, 125)
Published in: Josep Pla, memòria i escriptura. Actes del col·loqui de l'any Pla. Universitat de Girona (octubre 1997), Girona : Universitat de Girona, 2001 (p. 215-223)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir