Mèxic en la literatura de Pere Calders / Joan Melcion
Melcion, Joan
Congreso Internacional sobre El exilio literario español de 1939 (1r : 1995, 27 de novembre - 1 de desembre : Bellaterra (Universitat Autònoma de Barcelona))

Resum: Sobre l'actitud de Pere Calders davant l'exili. En el pla literari, Joan Melcion tracta el testimoni de l'experiència de l'exiliat que intervé a 'L'ombra de l'atzavara' i el pes del món mexicà en la narrativa caldersiana, un món que esdevé un estímul creatiu dins el tractament literari de la realitat en la seva obra i que manté punts de contacte amb l'anomenat realisme màgic. L'autor senyala un tema comú i recurrent en la narrativa escrita des de l'exili: l'oposició entre la manera de concebre la vida pròpia dels indis mexicans i un entorn construït sobre paràmetres del món occidental i d'una civilització que els ha estat imposada. Des d'aquesta oposició, els personatges caldersians actuen segons els seus codis de conducta aliens al seu entorn i arrenca així la tensió narrativa que planteja la dificultat de discernir entre allò que es considera realitat i la manera com es representa.
Document: Estudi
Matèria: Exili català ; Escriptors catalans ; Novel·la catalana ; Conte català ; Exili=Motiu literari ; Mèxic=Motiu literari ; Motiu literari ; Personatges literaris ; Realisme màgic ; Mèxic
Calders, Pere (1912-1994)
Obres: Pere Calders. L'ombra de l'atzavara
Pere Calders. Aquí descansa Nevares
Publicat a: Exilio literario español de 1939, Barcelona : GEXEL, 1998 (vol. 1, p. 613-619)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir