El desig lèsbic i el cos femení en la poesia de Maria-Mercè Marçal / Mireia Marimont i Àlvarez
Marimont i Àlvarez, Mireia (Universitat Pompeu Fabra)

Data: 2021
Resum: Extret del resum: "En un context d'efervescència feminista i de lluites culturals i socials és inevitable que Maria-Mercè Marçal ressoni. De fet, segurament sigui el creixement del moviment feminista dels darrers anys el que ha incentivat la redescoberta d'una autora que a les acaballes de la dictadura va posar al centre del seu discurs l'experiència com a dona. Si entenem la història com aquell relat que se'ns ha transmès per tal de donar sentit al passat, estarem tots d'acord en què, en la versió canònica, tant el protagonisme com el punt de vista narratiu corresponen exclusivament al sexe masculí. Marçal era conscient que la dona llegia aquest mateix relat, no només als llibres, sinó inscrit als carrers, a les parets, als cossos de la gent. Era -i continua sent- una narrativa històrica estesa i poc qüestionada. De la mateixa manera, en l'àmbit cultural s'ensumava la manca d'un cànon literari femení; la genealogia de la cultura era una genealogia masculina, i davant d'això, Marçal reivindicava que, si l'experiència masculina i la femenina havien estat enormement diferents durant mil·lennis, calia obrir camins per a noves formulacions de la identitat femenina. Així, malgrat que l'obra marçaliana es pot tractar des de molts i diversos punts de vista, farem aquí quatre pinzellades en relació al desig lèsbic i al cos femení en la seva poesia. Per fer-ho, ens valdrem d'una breu selecció de poemes i versos per il·lustrar determinats supòsits, a la vegada que la lectura que en farem serà des d'un punt de vista psicoanalític i de gènere. ".
Nota: Inclou bibliografia (p. 262-263)
Document: Estudi
Matèria: Poesia catalana ; Veu poètica ; Estudis de gènere ; Psicoanàlisi ; Desig=Motiu literari ; Cos de la dona=Motiu literari
Marçal, Maria Mercè
Obres: Marçal, Maria Mercè. Llengua abolida. Poesia completa 1973-1998 . Barcelona : Edicions 62, 2018
Publicat a: Teixir xarxa, fer camí. Aportacions recents al futur de la catalanística, Lleida : Punctum, 2021 (p. 245-263)




El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2022-11-30, darrera modificació el 2023-09-20



   Favorit i Compartir