Imatges del món i miralls literaris. L'escriptura metaficcional en l'obra de Carme Riera / Carme Gregori Soldevila
Gregori Soldevila, Carme (Universitat de València)
Jornada sobre l'obra de creació de Carme Riera, el subjecte de la seducció (1r : 2010 : Barcelona)

Date: 2013
Abstract: Del resum: "L'article proposa una anàlisi, com a eix vertebrador de la literatura de Carme Riera, dels elements que, a l'interior de la diègesi, giren l'atenció cap a la mateixa condició literària del text i cap als mecanismes de construcció i de funcionament que li són propis; és a dir, d'aquells elements que posen de manifest el caràcter ficcional de l'obra i mitjançant els quals s'hi planteja un pacte metaficcional. L'autoconsciència i l'autoreferencialitat del text metaficcional trenquen amb la il·lusió mimètica pròpia del pacte realista per a plantejar una reflexió sobre l'artifici dels sistemes de captació del real per part de la literatura, deixant al descobert els límits i els codis que regeixen les relacions entre literatura i realitat. La denúncia de la ficcionalitat del text, l'atenció al procés d'escriptura, la presència dels referents de la tradició literària i el paper actiu en la interpretació del text són els principals mecanismes metaficcionals que podem trobar en la literatura de Carme Riera. La percepció de la dimensió metaficcional de la literatura de Carme Riera es presenta amb la voluntat de contribuir a la comprensió de la poètica de l'autora".
Note: Conté bibliografia (p. 22-23)
Note: L'estudi va ser presentat a la "Jornada sobre l'obra de creació de Carme Riera, el subjecte de la seducció", celebrada a Barcelona el 25 de novembre de 2010.
Document: Estudi
Subject: Novel·la catalana ; Estil literari ; Tècniques literàries ; Ficcionalitat-versemblança ; Intertextualitat
Riera, Carme
Works: Riera, Carme. Joc de miralls . Barcelona : IAE, 1993
Riera, Carme. Cap al cel obert . Barcelona : Destino, 2000
Riera, Carme. La meitat de l'ànima . Barcelona : Proa, 2004
Published in: Lectora. Revista de dones i textualitat, Núm. 19 (2013), p. 13-23 (Monogràfic: Carme Riera. El subjecte de la seducció)
The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2020-10-22, last modified 2020-11-11   Favorit i Compartir