Converses a l'Inframón, un contrapunt de la Història / Pilar Gómez
Gómez, Pilar (Universitat de Barcelona)
Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica. Universitat de Barcelona
Universitat de Barcelona
Jornades de tradició clàssica en honor de Pau Gilabert Barberà (1s : 2018 : Barcelona)

Data: 2019
Resum: L'autora tradueix del grec al català nombrosos passatges dels 'Diàlegs de morts' de Llucià de Samòsata. Del resum de l'article: "La presència d'herois, encara vius, a l'Hades és coneguda, en la literatura grega, des d'Homer. Els herois que sense haver mort hi davallen, ho fan sovint per adquirir algun tipus de coneixement. Amb els seus 'Diàlegs de morts', ben coneguts i imitats en la tradició literària europea, Llucià de Samòsata fou l'iniciador d'un gènere en què l'Hades esdevé un escenari literari on desfilen herois del mite o personatges històrics, l'actitud dels quals, un cop morts, ofereix a l'autor una perspectiva privilegiada per observar amb ulls crítics el món dels vius, la seva societat i cultura, l'exercici del poder, la pràctica de la religió, o el comportament humà més universal i arrelat en totes i cadascuna de las activitats de la vida dels homes. En aquest treball, prenent com a referència la figura d'Alexandre el Gran, analitzarem com l'espai d'alteritat, ucrònic i utòpic, que representa el més enllà llucianesc, ha servit, encara que amb intencions distintes, a autors tan dispars com Fénelon o Borges per fer èmfasi en la conducta d'un personatge o per donar una personal visió d'un determinat fet històric".
Nota: Bibliografia (p. 83-84)
Nota: Aquest article prové d'una comunicació presentada a les "Jornades de tradició clàssica en honor de Pau Gilabert Barberà", organitzades per la Secció de Grec del Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica de la Universitat de Barcelona, celebrades a la Universitat de Barcelona el 31 de maig i l'1 de juny del 2018
Document: Estudi
Matèria: Narrativa grega ; Diàleg ; Grec clàssic ; Traducció al català
Llucià
Publicat a: Anuari de Filologia. Antiqua et Mediaevalia, Núm. 9, vol. 2 (2019), p. 71-84 (Monogràfic: "La Tradició Clàssica I (Estudis en homenatge al professor Pau Gilabert)")

DOI: https://doi.org/10.1344/AFAM2019.9.2.8El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2020-03-25, darrera modificació el 2020-04-16   Favorit i Compartir