La premsa cultural com a gènesi del tema mexicà en Lluís Ferran de Pol / Marta Noguer Ferrer
Noguer Ferrer, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. El Colegio de Jalisco)
Congreso Internacional sobre "Escritores, editoriales y revistas del exilio republicano de 1939" (3r : 2003, novembre : Bellaterra)

Abstract: El present estudi tracta les col·laboracions de Lluís Ferran de Pol a la premsa mexicana entre el 1939 i el 1948. D'aquesta manera, l'autora ressegueix les aportacions que l'escriptor fa respecte un dels temes més discutits durant els anys 40: l'indigenisme: "En practicament un centenar d'articles de temàtica mexicana apareguts al diari podem resseguir no tan sols el partit que pren l'autor en un dels debats del moment, sinó també els coneixements que demostra tenir del tema i que tan importants li seran a l'hora d'escriure 'Abans de l'alba' o 'Érem quatre'. Però sobretot, aquest corpus d'articles dedicats a Mèxic trasllueixen en tipus el tipus de mirada que dedica a aquell país, la mirada d'un europeu que opina, que jutja i es posiciona clarament, no identificant-se amb la població autòctona, sinó mantenint la distància del respecte, del que descobreix una cultura i intenta entendre-la dins dels paràmetres que el coneixement, la capacitat i la pròpia experiència li dicten. Al cap i a la fi serà aquesta la mirada amb què l'escriptor tornà a Catalunya, la mirada que tindrà al cap en el moment d'escriure pràcticament tota la seva obra".
Note: Estudi presentat al Tercer Congreso Internacional sobre Escritores editoriales i revistas del exilio republicano de 1939, celebrat a la Universitat Autònoma de Barcelona entre el 17 i el 21 de novembre de 2003
Document: Estudi
Subject: Prosa espanyola ; Publicacions periòdiques ; 1939-1948 ; Narrativa catalana ; Mèxic=Motiu literari ; Motiu literari ; Estil literari ; Cultura maia ; Font literària ; Mèxic ; 1930X ; 1940X
Ferran de Pol, Lluís ; El Nacional : publicació
Works: Lluís Ferran de Pol. Abans de l'alba
Lluís Ferran de Pol. Érem quatre
Published in: Escritores, editoriales y revistas del exilio republicano de 1939, Sevilla : Editorial Renacimiento, 2006 (p. 979-986)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2019-07-30, last modified 2019-07-30   Favorit i Compartir