L'eternitat en l'escena efímera: consideracions sobre les coordenades tempoespacials en el teatre medieval / Francesc Massip
Massip, Francesc
Simposi Internacional d'Història del Teatre (3r : 1991 : Barcelona)

Date: 2006
Abstract: Del resum que encapçala l'article: "Hi ha un temps de la ficció o temps de la historia (temps èpic), aixo és, la durada deis esdeveniments en la trama argumental, i un temps de la representació o temps cronològic (Mendilow, 1965: 65-71), és a dir, la durada de l'espectacle viscuda per l'espectador, o, dit d'altra manera, 'el temps de la cosa que es conta i el temps de contar-ho (el temps del significat i el temps del significant)' (Metz, 1974: 18). D'altra banda hi ha un temps subjectiu o psicològic que és el percebut per l'audiència: el temps vivencial. Aquests darrers (el temps de la mostració i el del receptor) instal·lats en el temps de la integració o temps social, és a dir, el moment de la vida quotidiana en que s'efectua la representació. En el teatre de l'edat mitjana (com en el grec) aquest sol ser un temps festiu, temps sacre que es destaca clarament del temps laboral. Temps 'oltre' de la festa que condiciona de soca-rel tot el procés comunicatiu de l'espectacle medieval, atorgant-li unes coordenades de presentació i recepció ben distintes a les del teatre com a producte cultural instal·lat en el temps d'oci propi de l'espectacle modern".
Note: Bibliografia (p. 17)
Note: Aquest estudi es va presentar dins el marc del III Simposi Internacional d'Història del Teatre, que va tenir lloc a Barcelona del 23 al 26 d'octubre de 1991. El tema central d'aquest col·loqui va ser 'El teatre no aristotèlic'.
Document: Estudi
Subject: Teatre ; Teatre català ; Temps narratiu ; Edat mitjana ; 1300-1500 ; 1300C ; 1400C ; 1500C
Published in: Assaig de Teatre. Revista de l'Associació d'Investigació i Experimentació Teatral, Núm. 54-55 (2006), p. 11-17 (Monogràfic I: Simposi de teatre no aristotèlic)
The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2019-02-09, last modified 2019-06-06   Favorit i Compartir