L'Ús i el rol del català a la comunitat gitana del nucli antic de Tarragona: pràctiques i actituds lingüístiques d'un grup d'adolescents / Marina Massaguer Comes, Universitat d'Oxford
Massaguer, Marina (Universitat d'Oxford)

Date: 2014
Abstract: De l'abstract: "L'article analitza les actituds, els usos i els rols atribuïts a les llengües per part d'un grup d'adolescents pertanyents a la comunitat gitana del nucli antic de Tarragona. Els membres d'aquesta comunitat són majoritàriament catalanoparlants i la parla dels més vells es caracteritza pels trets marcadament propis del tarragoní i per les influències caló en el lèxic. Les noves generacions de gitanos catalans de Tarragona han crescut en un entorn sociolingüístic que presenta diferències respecte al de generacions anteriors i aquesta circumstància ha tingut conseqüències en l'ús de les llengües per part del col·lectiu: pèrdua progressiva dels trets tarragonins i caló a favor de la varietat estàndard del català, hibridació lingüística català-castellà i atribució de rols diferents a una llengua i a l'altra. En l'article s'apunten algunes de les possibles causes que han portat al nou marc sociolingüístic en què es desenvolupen aquests adolescents gitanos".
Note: Bibliografia (p. 426-428)
Document: Estudi
Subject: Actituds lingüístiques ; Sociolingüística ; Etnolingüística ; Català ; Espanyol ; Tarragona ; Tarragonès
Published in: Treballs de sociolingüística catalana, Núm. 24 (2014), p. 409-428 (Monogràfic: Les ideologies lingüístiques)
The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2018-07-04, last modified 2018-07-05   Favorit i Compartir