Els catalanoparlants, els diglòssics i els monolingües. Grups sociolingüístics a la Franja / Natxo Sorolla
Sorolla Vidal, Natxo

Date: 2014
Abstract: De l'abstract: "L'estudi presenta una anàlisi multivariant sobre els coneixements i els usos lingüístics de la població de la Franja, i continua amb les anàlisis preliminars de l'enquesta d'usos lingüístics a la Franja de l'any 2003 (Sorolla Vidal, 2005). Els resultats apunten que, a pesar que el concepte de diglòssia resulta excessivament abstracte a l'hora d'analitzar la complexa situació sociolingüística de la Franja, sí que es detecta que un sector majoritari de població catalanoparlant inicial que utilitza el català en els àmbits de més proximitat social (família, amics, veïns…), es fa valer del castellà en els usos escrits, el consum mediàtic o altres usos formals. Amb tot, a la Franja hi ha altres tipologies de parlants, que s’allunyen d'aquesta distribució funcional de l'ús de les dues llengües. Entre aquestes tipologies destaquen els qui fan un ús escrit gens testimonial del català, i consumeixen bona part dels mitjans de comunicació en català, juntament amb capes significatives de monolingües castellanoparlants, que només fan ús del castellà. Davant d'aquests resultats, es discuteix la dificultat d'aplicar els models consensualistes de la diglòssia, almenys de manera generalitzada, però també es considera la seua utilitat en definir segments parcials de població, en aquest cas, de la Franja. Tenint en compte sempre, això sí, el caràcter dinàmic de les societats, així com la tensió que s'hi produeix entre el consens i el conflicte".
Contents: Inclou annexos
Note: Bibliografia (p. 119-120)
Document: Estudi
Subject: Sociolingüística ; Demolingüística ; Enquesta ; Conflicte lingüístic ; Català ; Espanyol ; 2003 ; Franja de Ponent
Published in: Revista de Llengua i Dret, Núm. 61 (juny 2014), p. 87-122 (Estudis sobre política lingüística i sociolingüística)
The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2018-05-25, last modified 2018-05-31   Favorit i Compartir