Estructures encapsuladores amb valor metadiscursiu en el debat parlamentari / Maria Josep Marín i Josep E. Ribera
Marín, Maria Josep (Universitat de València)
Ribera i Condomina, Josep (Universitat de València)

Fecha: 2018
Resumen: De l'abstract de l'article: "L'encapsulació per mitjà de noms abstractes i inespecífics (com ara conclusió, tema, realitat o problema) permet reïficar fragments discursius complexos de naturalesa predicativa i conceptualitzar-los semànticament. Així, els encapsuladors o shell nouns (Schmid 2000) constitueixen una classe funcional privilegiada per a delimitar l'estructura organitzativa de gèneres formals i mostren la vinculació entre encapsulació i metadiscurs. A partir d'un corpus de debat parlamentari en català, espanyol i anglès, i del marc teòric sobre el metadiscurs proporcionat per Hyland (2004) i Hyland & Tse (2005), aquest treball analitza la funció metadiscursiva de certes estructures amb encapsulador que reflecteixen com l'emissor organitza el discurs i interactua amb el potencial receptor. L'anàlisi d'aquestes estructures, amb graus de fixació diversos, permet establir cinc classes més o menys homogènies en les tres llengües: organitzadors textuals, adjunts oracionals, connectors lèxics (Cuenca 1998), locucions modals i dos patrons copulatius. Les classes es descriuen funcionalment, formalment i discursivament, mostrant com es vinculen al vessant textual o interpersonal del metadiscurs i sense obviar els límits difusos entre ambdues funcions".
Nota: Inclou referències bibliogràfiques (p. 250-252)
Documento: Estudi
Materia: Nom ; Sintagma nominal ; Connector ; Locució ; Oració ; Lèxic ; Semàntica ; Discurs ; Lingüística textual ; Teoria lingüística ; Pragmàtica ; Català ; Anglès ; Espanyol
Publicado en: Caplletra, núm. 64 (Primavera 2018), p. 227-252 (Monogràfic: L'encapsulació lèxica: cohesió, coherència i metadiscurs)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2018-04-10, última modificación el 2019-04-10   Favorit i Compartir