Canvi morfològic vs. canvi fonològic en català nord-occidental / Esteve Valls
Valls, Esteve (Universitat de Barcelona)
I Jornada Temàtica de la Xarxa Cruscat "La sociolingüística de la variació en l'àmbit de la llengua catalana" (Barcelona : 2012, 6 de juny)

Data: 2013
Resum: "L'objectiu d'aquest article és analitzar si el procés de desdialectalització de les varietats nordoccidentals de Catalunya i Andorra afecta amb intensitats diferents els aspectes morfològics i fonològics de la llengua. La discriminació entre els elements impredictibles —o morfològics— i predictibles —o fonològics— es du a terme mitjançant una anàlisi generativa del corpus. D'aquesta manera, és possible calcular per separat la distància en els àmbits de la morfologia i de la fonologia i visualitzar —mitjançant tècniques d'anàlisi multidimensional— les diferents evolucions d'aquests dos nivells de llengua al llarg de quatre generacions de parlants nordoccidentals. Es tracta, al capdavall, d'aportar una mica més de llum al debat sobre la major permeabilitat dels diferents components de la llengua en els processos de canvi lingüístic per raons de prestigi. La conclusió és que, si més no en català nord-occidental, la jerarquia d'estabilitat dels elements lingüístics és clara: la morfologia s'ha anivellat a un ritme més ràpid que la fonologia, la qual cosa ha comportat una progressiva accentualització de la majoria d'aquests parlars".
Nota: Inclou bibliografia de referència (p. 77-79)
Nota: Ponència llegida a la I Jornada Temàtica de la Xarxa Cruscat "La sociolingüística de la variació en l'àmbit de la llengua catalana", celebrada a l'Institut d'Estudis Catalans (Barcelona) el 6 de juny de 2012
Document: Estudi
Matèria: Canvi lingüístic ; Morfologia ; Fonologia ; Català nord-occidental ; Català
Publicat a: Treballs de sociolingüística catalana, Núm. 23 (2013), p. 57-79 (Monogràfic: La sociolingüística de la variació en l'àmbit de la llengua catalana)
El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2017-12-08, darrera modificació el 2017-12-09   Favorit i Compartir