Cretins sense fronteres: paral·lelismes en l'articulisme de Monzó i Fruttero&Lucentini / Antoni Maestre Brotons
Maestre Brotons, Antoni (Universitat d'Alacant)
Congresso Internazionale dell'Associazione Italiana di Studi Catalani (9è : 2008 : Venezia)

Abstract: De l'article: "Premsa popular, humorisme i costumisme literari sovint han estat associats; per això, no és estrany que algun crític qualifique de costumistes els articles de Quim Monzó (Barcelona, 1952) i també els de Carlo Fruttero (Torí, 1926) i Franco Lucentini (Roma, 1920-2002), en tant que sàtira de costums. Amb tot, aquesta és una etiqueta bàsicament emprada en referència a la literatura del segle XIX, fruit del context històric que la va veure nàixer, de manera que no sembla gaire convenient fer-la servir en referència a escriptors moderns. A més a més, convé insistir que l'obra de Monzó i la de Fruttero i Lucentini no es pot qualificar pròpiament d'humorística, en part perquè no ha aparegut en publicacions estrictament satíriques i en part perquè no sempre recorren a l'humor. La comicitat és una eina més al servei de la crítica i no té un caràcter merament festiu, sinó que exerceix una funció moralitzadora que pretén influir sobre la conducta i les conviccions dels lectors".
Note: Estudi llegit al novè Congresso Internazionale dell'Associazione Italiana di Studi Catalani, celebrat a Venècia els dies 14-16 de febrer del 2008
Note: Inclou referències bibliogràfiques (p. 18-19 [334-335])
Document: Estudi
Subject: Prosa catalana ; Prosa italiana ; Periodisme ; Estil literari ; Humor ; Sàtira ; Costumisme
Monzó, Quim (1952-) ; Fruttero, Carlo ; Lucentini, Franco
Published in: La Catalonga in Europa, l'Europa in Catalogna. Transiti, passagi, traduzioni, [recurs electrònic. Data de consulta: 30-03-2017] (p. 1-19 [317-335])
The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2017-03-30, last modified 2017-03-30   Favorit i Compartir