De la cuina al taller de còpia (sobre l'elaboració i el consum de llibres de cuina a la tardor medieval catalana) / Joan Santanach i Suñol
Santanach i Suñol, Joan (Universitat de Barcelona)

Date: 2015
Abstract: Del resum de l'article: "La transmissió manuscrita dels llibres de cuina medievals -com, en general, dels textos pràctics- presenta unes especificitats que la distingeixen d'altres tipus d'obres. La seva condició de receptaris de contingut utilitari estrictament vinculat a la pràctica culinària va afavorir que usuaris i copistes hi intervinguessin i en manipulessin el contingut en un grau superior al que és habitual en altres tipus d'obres. Aquest fet, alhora, és paral·lel a un procés d'institucionalització dels materials que els componen i de diversificació dels lectors que s'hi van interessar, cosa que va afavorir que allò que en un primer moment devien ser mers apunts de cuiner, s'agrupessin en conjunts cada vegada més amplis i estructurats de receptes i s'incloguessin en volums d'una certa entitat copiats per amanuenses professionals. Aquest procés s'observa igualment en la redacció de les receptes.
Document: Estudi
Subject: Prosa catalana ; Tractats ; Gastronomia ; Edat mitjana ; Transmissió textual ; Manuscrit ; 1400-1500 ; 1400C
Works: Llibre de Sent Soví
Llibre de totes maneres de potatges de menjar
Llibre d'aparellar de menjar
Llibre de totes maneres de confits
Published in: Estudis Romànics, Núm. 37 (2015), p. 271-299 (Articles)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2015-06-18, last modified 2016-11-23



   Favorit i Compartir