La plume et le pinceau: la technique de l'autoportrait dans la 'Chronique' de Pierre III (représentation et mise en scène) / Frédéric Alchalabi (Université de Nantes)
Alchalabi, Frédéric

Abstract: Frédéric Alchalabi analitza la crònica de Pere III des del punt de vista de l'autoretrat que el monarca hi exercí. L'autor destaca la influència de la crònica de Jaume I com a model d'escriptura, amb el benentès que les quatre grans cròniques són interdependents i formen una unitat que culmina amb la de Pere III. L'estudi se centra en els recursos literaris de la crònica (tipus de comparacions, cites bíbliques, 'exempla') i observa com, al llarg de l'obra, el cronista "dépasse son statut humain pour arriver à une dimension littéraire de sa personne, voire fictive", creant, així, un 'alter ego' de si mateix. L'autor, que exemplifica a bastament en el text de la crònica cadascuna de les seves asseveracions, la concep com una recerca, per part de Pere III, de la pròpia imatge, divisible en tres categories: imatge somiada, imatge real i imatge per a conservar (equivalents, respectivament, a passat, present i futur).
Document: Estudi
Subject: Prosa catalana ; Crònica medieval ; Tècniques literàries ; Llengua literària
Pere III de Catalunya-Aragó, el Cerimoniós ; Soldevila, Ferran (Ed.)
Works: Crònica de Pere el Cerimoniós. En: Les quatre grans cròniques . Edició de Ferran Soldevila. Barcelona : Selecta, 1983
Published in: Revue d'Études Catalanes. Montpellier, núm. 8-9 (2005-2006), p. 7-35

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir