Les "Normes" de Castelló / Germà Colón Domènech (Institut d'Estudis Catalans; Universitat de Basilea)
Colón Domènech, Germà
Jornades de l'Institut d'Estudis Catalans: "La llengua i la literatura: història i actualitat" (3s : 2002 : Universitat Jaume I (Castelló))

Data: 2004
Resum: Amb motiu del 70 aniversari de les "Normes de Castelló", Germà Colón en comenta els precedents i els objectius. Analitza la terminologia i l'evolució del mot "norma" en les llengües romàniques i reflexiona sobre la finalitat de la normativa. S'ocupa també de casos de lèxic problemàtics des del punt de vista normatiu. L'autor conclou: "No es pot ser sectari en qüestions de llengua, escau una actitud concialiadora, s'ha d'aprofundir en l'anàlisi de les causes de l'evolució històrica, conèixer les circumstàncies sociològiques en les quals un determinat idioma es troba immers, i aleshores actuar amb tacte. Aquesta és o hauria de ser la comesa de les acdèmies per a ser efectives".
Nota: Text llegit en les terceres jornades de l'IEC celebrades a la Universitat Jaume I el novembre i desembre de 2002, dins la sessió "Llengua, lingüística i terminologia"
Document: Comentari
Matèria: Normativa de la llengua ; Català ; Etimologia ; 1932-2002 ; Lèxic ; 1930X ; 1940X ; 1950L ; 2000X
Normes de Castelló
Publicat a: La llengua i la literatura: història i actualitat, Castelló de la Plana : Institut d'Estudis Catalans : Universitat Jaume I, 2004 (p. 59-65)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Comentaris

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-23   Favorit i Compartir