L'escriptor català, de l'antic règim a la societat capitalista / Joan-Lluís Marfany (Universitat de Liverpool)
Marfany, Joan-Lluís
Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània" (1r : 2005 : Bellaterra)

Fecha: 2007
Resumen: Ponència que fa una panoràmica del concepte i la tasca d'escriptor en el pas de l'Antic Règim a la societat capitalista. Marfany caracteritza les darreries de l'Antic Règim com un moment en què la tasca d'escriptor no trobava una plataforma a Catalunya per a poder-se realitzar (és un moment de literatura purament diglòssica). En aquest sentit, els escriptors només tenen com a plataforma el "Parnàs" (ja sigui català o espanyol), d'un academicisme provincial que fa que el professional de les lletres hi estigui plenament subordinat. En aquest moment històric, l'escriptor no ho és com a tal, no es guanya la vida amb aquesta tasca, sinó que són homes amb inquietuds intel·lectuals que es dediquen a altres tasques. Amb l'entrada de la organització capitalista canvia el concepte d'escriptor: hi ha un increment de la competència per ser escriptor i cal que cadascú cerqui els seus propis recursos per a sobreviure en aquest àmbit. Marfany distingeix diferents opcions en aquest sentit: treballar tant en premsa com a l'ensenyament, ja que aquesta darrera opció permetia fer el salt a escriptor professional; accedir a càtedres i ser funcionari, però en aquest cas normalment s'abandonen les tasques literàries; organitzar conferències, fer traduccions, correccions, adaptacions, etc. ; hi havia també escriptors que havien fet uns estudis concrets per pressions familiars i que amb l'auge capitalista incrementen la seva vocació d'escriptor; una altra opció era també crear revistes o escriure productes teatrals. Totes aquestes opcions comporten, segons l'autor de la ponència, a una saturació del mercat. L'entrada del sistema capitalista també permetrà que apareguin escriptores, per bé que hi tindran l'accés vedat.
Resumen: Aquesta saturació i la impossibilitat d'accedir a un mercat nacional (català i espanyol) de nova creació són, segons Marfany, els desencadenants de la independència literària catalana que crearà la Renaixença.
Nota: Ponència del Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània", celebrat a Bellaterra els dies 26, 27 i 28 d'octubre de 2005
Documento: Estudi
Materia: Renaixença ; Romanticisme ; Literatura catalana ; Escriptors catalans
Plana i Fontana, Ignasi ; Renart i Arús, Francesc ; Cortada, Joan ; Mañé i Flaquer, Joan ; Milà i Fontanals, Manuel ; Piferrer, Pau ; Coll i Vehí, Josep ; Rubió i Ors, Joaquim (1818-1899) ; Piferrer, Pau (Trad.) ; Balaguer, Víctor ; Ribot i Fontserè, Antoni ; Balmes, Jaume ; Diario de Barcelona : publicació
Publicado en: La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània, Lleida : Punctum, 2007 (p. 35-66)

El registro aparece en las colecciones:
Especial > Víctor Balaguer
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2023-09-23



   Favorit i Compartir