De la prehistòria literària a 'El carrer Estret': dos capítols inèdits de la relació de Josep Pla amb la novel·la / Xavier Pla (Universitat de Girona)
Pla, Xavier
Pla, Josep
Euras, Salvador
Jornada d'Estudi Cinquanta Anys d''El carrer Estret ' (2001, 14 de desembre : Palafrugell)

Resumen: Després d'una detallada introducció al context de 1951, quan Josep Pla publicà 'El carrer Estret', i sense plànyer-hi aclariments pel que fa a la polèmica sobre el Premi Joanot Martorell del mateix any ni al·lusions a la crítica que rebé la novel·la, Xavier Pla se centra en la "prehistòria literària" de l'autor de Palafrugell. Concretament, aporta, editats i comentats, diversos documents del Pla més jove, quan es desplaçà a Barcelona i, junt amb altres estudiants, formà la tertúia 'El Caos'. Gràcies als textos de l'època, fins ara inèdits, pertanyents a Salvador Euras (una carta d'Euras a Pla del 1962 i altres textos de Pla de 1915, amb un poema inclòs) ens arriben més dades de la seva etapa de formació, quan s'autodefinia com a novel·lista, per bé que en uns textos informals i lúdics. Amb tot, Xavier Pla considera destacable aquesta primera manifestació planiana dins la seva contamporeneïtat literària, i la posa com a exemple de la relació tensa i lúcida que mantingué amb el gènere novel·lístic.
Documento: Estudi ; Edició de textos ; Prosa catalana ; Carta ; Poesia catalana
Materia: 1915 ; 1962 ; Escriptors catalans ; Novel·la catalana ; Ideologia literària ; Noucentisme ; 1910X ; 1960X
Premi Joanot Martorell de novel·la (1951 : Barcelona)
Obras: Josep Pla. El carrer Estret . Barcelona : Selecta, 1951
Publicado en: La poètica de la banalitat. Actes de la Jornada d'Estudi Cinquanta anys d''El carrer Estret', Girona : Universitat de Girona, 2003 (p. 17-31)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Ediciones de textos
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2018-02-02   Favorit i Compartir