Personatges i estereotipus en la narrativa de Pere Calders / Adolf Piquer (Universitat de Salamanca)
Piquer, Adolf

Abstract: Adolf Piquer estudia la construcció dels personatges en l'obra de Pere Calders. Els mètodes més característics emprats per Calders són la síntesi, la caricatura (sobretot d'estereotipus socials) i l'exageració. La tasca de síntesi, segons Adolf Piquer, també treballa damunt el "coneixement previ" del lector per trencar les seves expectatives i la versemblança, i entrar així en un terreny de desmitificació. També es comenta el tema del doble, amb les variants del desdoblament i de la crisi de personalitat, temes tractats per Calders en clau humorística. Finalment, es comenten els tipus de discursos que s'atribueixen als personatges, que evidencien una "pluralitat ideològica", i el distanciament irònic de l'autor envers els seus personatges.
Note: Inclou bibliografia (p. 407)
Note: Text llegit al Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi
Subject: Novel·la catalana ; Conte català ; Personatges literaris ; Tractament literari ; Tècniques literàries ; Doble=Motiu literari ; Narrador ; Ironia ; Ideologia literària ; Motiu literari
Calders, Pere (1912-1994)
Published in: Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum I, Barcelona : Abadia de Montserrat, 2003 (vol. I, p. 395-407)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir