Josep Pla, entre el 'Viaje en autobús' (1942) i el 'Viaje a pie' (1949) / Maria Josepa Gallofré (Universitat Autònoma de Barcelona)
Gallofré i Virgili, Maria Josepa
Col·loqui de l'any Pla (1997 : Girona)

Abstract: Maria Josepa Gallofré analitza els temes i els recursos del periodisme planià dels primers anys de la postguerra basant-se, sobretot, en els articles publicats a 'Destino'. Si fins a 1941 Josep Pla es pronuncià sobre el passat, a partir de llavors i durant els anys següents la seva literatura periodística tractava el present mentre començava a construir la pròpia imatge d'escriptor, una imatge marcada pel sentiment de pèrdua d'un món, per l'ensorrament i el buit. En un principi, la possibilitat de comercialitzar la seva obra catalana fou gairebé nul·la, però més endavant Pla aprofita les escletxes que li permet el règim franquista per a iniciar una represa de referents d'abans de la guerra ara orientats a la mirada interior del país i de si mateix com a inici d'un procés de reconstrucció progressivament més fèrtil i consolidat. El recurrent motiu del viatge, però també les guies que anaren sortint publicades aquells anys, donen testimoni de vells projectes que l'ambient de postguerra li va fer reprendre.
Note: Ponència llegida en el Col·loqui de l'any Pla (9-11 d'octubre de 1997)
Document: Estudi
Subject: Prosa espanyola ; Prosa catalana ; Periodisme ; Postguerra espanyola ; Franquisme ; Política ; Repressió cultural ; 1939-1949 ; Mercat del llibre ; Viatge=Motiu literari ; Motiu literari ; Literatura de viatges ; 1930X ; 1940X
Pla, Josep ; Destino : publicació
Published in: Josep Pla, memòria i escriptura. Actes del col·loqui de l'any Pla. Universitat de Girona (octubre 1997), Girona : Universitat de Girona, 2001 (p. 65-78)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir