Una proposta historiogràfica en pedra: 'Las calles de Barcelona' de Víctor Balaguer / Lluís Quintana Trias
Quintana Trias, Lluís

Resumen: Lluís Quintana estudia el paper de Víctor Balaguer en la fixació del nomenclàtor dels carrers barcelonins després de l'eixample de la ciutat. Investiga el pes específic que podien tenir les seves aportacions i les fonts històriques de què es serví per a confegir el seu llibre 'Las calles de Barcelona'. Després d'aclarir la influència de cadascun dels historiadors en el seu treball, Quintana conclou que el nomenclàtor és un testimoni de la incidència social de Balaguer, així com de "moltes de les il·lusions que en aquell moment són al centre de determinades opcions polítiques". Es tracta d'un clar exemple de repercussió social d'un poeta que, tot i mancat de metodologia científica pel que fa a la història, evidenciava un poder de decisió notable en un temps en què el concepte d'intel·lectual modern encara no havia nascut.
Contiene: Inclou, en annex, l'acta del dictamen de l'Ajuntament de Barcelona del 19 de desembre de 1863, que havia de donar noms als carrers de l'Eixample, i una bibliografia de les obres citades.
Documento: Estudi
Materia: 1863-1866 ; Escriptors catalans ; Toponímia ; Urbanisme ; Català ; Barcelona ; Barcelonès ; 1860X
Balaguer, Víctor ; Capmany, Antoni de ; Piferrer, Pau ; Bofarull, Antoni de ; Madoz, Pascual ; Pi i Arimon, Andreu Avel·lí
Obras: Víctor Balaguer. Las calles de Barcelona en 1865 (Complemento de la Historia de Cataluña) . Madrid : Imprenta y fundición de M. Tello, 1888
Publicado en: L'escriptor i la seva imatge. Contribució a la història dels intel·lectuals en la literatura catalana contemporània, Barcelona : L'Avenç, 2006 (p. 34-61)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2016-11-23   Favorit i Compartir