Sobre el context manuscrit del poema "Barons, scoltats un patit" sobre l'Anticrist: una reinterpretació d'alguns textos atribuïts al fals sant Pere Pasqual / Josep Izquierdo (Universitat de València)
Izquierdo, Josep

Resumen: Estudi del context textual i cultural de "Barons, scoltats un patit", poema religiós de la primera meitat del segle XV conservat al manuscrit 451 de la Biblioteca de Catalunya. El poema testimonia que, durant el segon quart del segle XV, es copià un text escrit durant el segle XIII en una forma mètrica, les noves rimades, que al principi del quatre-cents ja estava en decadència. L'autor reflexiona sobre el fet que, al costat del poema copiat, hi ha algunes obres devotes en prosa, obres que, a partir d'ara i al llarg del segle XV i primera meitat del segle XVI, es convertiran en els "best-sellers" de la literatura piadosa popular. Per explicar la difusió d'aquests textos reelaborats l'autor se centra en l'empremta que hi deixa la comunitat beguina.
Nota: Materials i bibliografies
Nota: Bibliografia (p. 353-354)
Documento: Estudi
Materia: Poesia catalana ; Poesia religiosa ; Poesia narrativa ; Prosa catalana ; Font literària ; Edat mitjana ; Manuscrit ; 1425-1450 ; 1400L
Pasqual, Pere ; Vilanova, Arnau de
Publicado en: Llengua & Literatura. Barcelona, Núm. 8 (1997), p. 345-355
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2020-03-21   Favorit i Compartir