L'eix de negativitat aplicat als termes sobre tristesa i angoixa formats amb prefixos de negació / Maria Antònia Font Fernández
Font Fernández, Maria Antònia

Fecha: 2021
Resumen: Resum: "Els termes arquetípics 'tristesa' i 'angoixa' no estan formats per prefixació, però una tercera part dels termes que s'hi relacionen contenen algun prefix, sobretot de negació (Font 2017). Tanmateix, la prefixació contradiu l'eix psicològic de negativitat, que és un patró cognitivoemocional des del qual tendim a fixar l'atenció en la informació de desplaer. La nostra hipòtesi és que els termes amb prefix de negació sovint comparteixen també algun altre paràmetre, o bé coincideix que hi ha uns mateixos paràmetres que no admeten. Per comprovar aquesta hipòtesi, descrivim la prototipicitat dels paràmetres en quatre grups conceptuals, segons que tinguin afinitats amb un arquetip, amb dos o amb cap. Aquests paràmetres poden ser conceptuals o lingüístics. Els primers s'organitzen a l'entorn del model cognitiu idealitzat de 'BATALLA', que inclou els aspectes neurofisiològics, socioculturals i psíquics o subjectius que caracteritzen l'estat de l'experimentador combatent. I els recursos lingüístics poden ser semàntics (relació amb altres dominis lexicogràfics i ètims no llatins), lexicològics (prefixos que no siguin de negació) o sintàctics (valors concessius i construccions semanticosintàctiques). Tot seguit, classifiquem els paràmetres en quatre grups, segons la gradació de prototipicitat. Perfilem quins paràmetres guanyen o perden prototipicitat als corpus (o bé la mantenen) i en quants graus puja o baixa. Les conclusions principals són que els termes d'angoixa tenen un comportament més homogeni que els de tristesa i que el paràmetre d'aspectes socioculturals de transició psíquica és el que acumula més prototipicitat".
Nota: Inclou bibliografia (p. 57)
Documento: Estudi
Materia: Derivació ; Lèxic ; Semàntica ; Català
Publicado en: Teixir xarxa, fer camí. Aportacions recents al futur de la catalanística, Lleida : Punctum, 2021 (p. 37-57)
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2023-07-24, última modificación el 2023-07-25   Favorit i Compartir