L'esguard del mal: mirades i violència en la narrativa breu de Víctor Català / Carla Riera
Riera, Carla (Universitat de Girona)

Fecha: 2021
Resumen: Extret del resum: "L'article explora la construcció dels «espais de la violència» als relats de 'Drames rurals' (1902) a través de l'estudi de les referències explícites als ulls com a òrgan de relació amb l'entorn, però també dels punts de vista. S'hi analitzen les diverses capes de mirades, partint de la perspectiva presa per l'autora i passant per les dels narradors i les dels personatges. D'una banda, aquest procediment revela com es representen els espais on succeeix la violència, que van des dels més íntims -com l'interior de la llar- fins als espais públics -com la plaça del poble. De l'altra, la mirada esdevé una eina per mostrar unes relacions interpersonals marcades per la tragèdia i el dolor. En aquest sentit, sobresurten tres categories de personatges que miren de manera diferent: l'ésser violent o malvat -que anticipa o acompanya l'agressió amb la mirada-, el poble o coŀlectiu -que es posiciona com a observador i jutge, però també com a executor de la violència- i la víctima o individu isolat -que, sovint, no pot verbalitzar i s'expressa a través dels ulls. L'anàlisi mostra que els esguards permeten comprendre la construcció del subjecte-personatge en relació amb el seu entorn físic i amb la societat que l'envolta".
Nota: Inclou bibliografia (p. 410-411)
Documento: Estudi
Materia: Conte català ; Violència=Motiu literari ; Mirada=Motiu literari ; Modernisme ; Espai literari ; 1902 ; 1900X
Català, Víctor (1869-1966) (Pseudònim de Caterina Albert i Paradís)
Obras: Català, Víctor. Drames rurals . En: Tots els contes 3. Caires vius / Ombrívoles / Drames rurals, vol. 3. Edició de Blanca Llum Vidal i Agnès Prats. Barcelona : Club Editor, 2019
Publicado en: Teixir xarxa, fer camí. Aportacions recents al futur de la catalanística, Lleida : Punctum, 2021 (p. 399-411)
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2022-11-27, última modificación el 2023-09-20   Favorit i Compartir