El paper d'Alfred Morel-Fatio en els inicis de la catalanística / Francesc Bernat i Baltrons
Bernat i Baltrons, Francesc (Universitat de Barcelona)

Date: 2022
Abstract: Del resum: "El nostre objectiu en aquest article és fer una síntesi dels principals estudis d'Alfred Morel-Fatio sobre llengua i literatura catalanes, així com definir el seu paper en la catalanística del segle XIX, especialment a França però també a la resta d'Europa. Cal saber que aquest erudit francès va tenir un paper cabdal en el desplegament dels estudis universitaris catalans fora del nostre àmbit lingüístic, a banda de fer aportacions significatives al desplegament de la filologia catalana. Així, arribem a la conclusió que Morel-Fatio té el mèrit de ser el primer professor que va introduir l'estudi de la llengua i la literatura catalanes a les aules universitàries. A banda d'això, no es pot obviar la influència dels seus resums sobre història de la llengua i la literatura catalanes publicats al Grundriss, perquè van ser la principal descripció sobre aquesta part de la nostra cultura disponible per als romanistes europeus de l'època. A més, van contribuir decisivament al desenvolupament de la filologia catalana moderna en repercutir sobre l'obra de diversos filòlegs catalans".
Contents: Inclou en annex la conferència inaugural sobre la llengua i la literatura catalanes "Leçon d'ouverte faite à l'École des Hautes Éludes : langue et littérature catalane" (1885)
Note: Referències bibliogràfiques (p. 71-74)
Document: Estudi
Subject: Catalanòfils francesos ; Catalanística ; Català ; Literatura catalana ; Romanística ; Universitats ; 1850-1924 ; 1850L ; 1900L
Morel-Fatio, Alfred
Published in: Caplletra, Núm. 72 (Primavera 2022), p. 59-79 (Articles miscel·lània) , ISSN 2386-7159

DOI: 10.7203/caplletra.72.22960


Adreça original


The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2022-03-26, last modified 2023-06-11   Favorit i Compartir