Josep Vicent Garcia Sebastià, 'Les construccions de temps transcorregut en el català de l'edat moderna i contemporània (s. XVI-XX)' / Mar Massanell i Messalles
Massanell i Messalles, Mar (Universitat Autònoma de Barcelona)

Fecha: 2021
Resumen: Un fragment: "Garcia Sebastià estudia el pas de les ctt amb 'haver' («·i· avocat, dos dies ha, morí en esta ciutat»), que eren les més característiques del català medieval i modern, cap a les ctt actuals amb 'fer' («fa quinze anys que l'immoble sencer va estar a punt de ser desallotjat»), sense oblidar altres possibilitats menys freqüents, com les que reposen en els verbs 'ser' («e són setz'anys que lo guardó esper»), les quals no superen el període medieval, i 'complir' («set anys se complien que no·s podia tenir ni moure»), que comencen a ocórrer durant l'edat moderna. L'anàlisi d'aquestes dades s'insereix en un context ampli, ja que el llibre conté un repàs històric de l'expressió lingüística del temps transcorregut des del llatí fins al català i considera aquesta llengua en relació amb altres varietats romàniques, com el castellà, l'italià, el portuguès, el francès i l'occità, d'acord amb una orientació diacrònica i comparatista".
Documento: Ressenya
Materia: Estudi ; Català ; Semàntica ; Verb ; Lingüística de corpus? ; Lingüística cognitiva ; 1500-2000
Garcia i Sebastià, Josep Vicent
Obras: Garcia Sebastià, Josep Vicent. Les construccions de temps transcorregut en el català de l'edat moderna i contemporània (s. XVI-XX) . València : Barcelona : Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana : Abadia de Montserrat, 2019 (Biblioteca Sanchis Guarner, 90)
Publicado en: Caplletra, Núm. 70 (Primavera 2021), p. 285-290 (Ressenyes) , ISSN 2386-7159

DOI: 10.7203/caplletra.70.20009
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Reseñas

 Registro creado el 2021-05-13, última modificación el 2022-06-10   Favorit i Compartir