Espacialitat i construcció d'identitats en la literatura / Vicent Salvador
Salvador, Vicent (Universitat Jaume I)

Date: 2018
Abstract: L'article estudia la nova concepció d'espacialitat com a construcció sociodiscursiva i l'aplicació d'aquesta noció en el camp de la literatura. Segons explica l'autor, el significat de 'gir espacial' té els seus antecedents en el pensament d'autors com són Bachelard, Foucault, Bakhtín o Benjamin i es distingeix del paisatge, el territori i l'espai abstracte. Així mateix, els conceptes de 'geocriticisme' (Bertrand Westphal), 'heterotopia' (Michel Foucault) i 'cronotop' (Mikhail Bakhtin) s'empren per explicar funcions espacials (Robert Tally) en literatura. Després d'una amplia reflexió teòrica, l'estudi se centra en l'anàlisi de les representacions literàries d'espais determinats com les sales de cinema catalanes i, posteriorment, aplica els conceptes anteriors a la poesia de Vicent Andrés Estellés.
Note: Inclou bibliografia (p. 171-169)
Document: Estudi
Subject: Espai literari ; Poesia catalana ; Cinema català ; Teoria de la literatura
Andrés Estellés, Vicent ; Bachelard, Gaston ; Foucault, Michel ; Bakhtin, Mikhail ; Benjamin, Walter ; Westphal, Bertrand ; Tally, Robert
Published in: Zeitschrift für Katalanistik, Núm. 31 (2018), p. 151-171 (Monogràfic: "Mimesi literària i identitat. Aspectes de la construcció de la identitat (nacional i personal) en la literatura catalana")

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2020-03-28, last modified 2020-03-29   Favorit i Compartir