Deux langues à valeurs contrastées: Représentations et perceptions de l'occitan et du catalan / Aurélie Joubert
Joubert, Aurélie (University of Leicester)

Fecha: 2015
Resumen: Del resum de l'article: "Aquest article presenta un estudi comparatiu de les situacions sociolingüístiques del català i de l'occità. Encara que aquestes dues llengües bessones hagin estat analitzades en paral·lel fins a l'edat moderna, s'oposen ara a causa de les diferències de reconeixement institucional i les possibilitats de manteniment. L'estudi de comparació, o diguem de contrast, recerca els orígens de les discrepàncies de les situacions occitana i catalana pel que fa a la consciència lingüística i les relacions d'identitat dels parlants. L'anàlisi del tractament del concepte de diglòssia pels sociolingüistes occitans i catalans revela les semblances i diferències en les teoritzacions de les relacions de poder entre llengües dominants i llengües minoritàries a través de dos territoris: França i Espanya. L'aspecte transnacional d'ambdues llengües, amb l'occità parlat a la Vall d'Aran i el català del Rosselló, s'examina i demostra l'impacte de les polítiques lingüístiques de França i la falta d'identificació a una comunitat global occitana. D'aquesta manera, les conclusions destaquen com les ideologies sobre les llengües que es troben al nivell 'macro' poden afectar les representacions sociopsicològiques de l'occità i del català".
Nota: Inclou bibliografia (p. 51-53)
Documento: Estudi
Materia: Sociolingüística ; Actituds lingüístiques ; Ideologia lingüística ; Política lingüística ; Diglòssia ; Català ; Occità ; Vall d'Aran ; Catalunya ; Rosselló ; Catalunya Nord ; França
Publicado en: Zeitschrift für Katalanistik, Núm. 28 (2015), p. 37-53 (Monogràfic: "'Varia sociolingüística': Estudis recents referents al català. Homenatge a Georg Kremnitz")

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2020-03-18, última modificación el 2020-03-18   Favorit i Compartir