Vilardell, Laura (Ed.): 'Traducció i censura en el franquisme' / Lara Estany Freire
Estany Freire, Lara (Universitat Autònoma de Barcelona)

Date: 2018
Abstract: De l'article: "Aquest volum recull les aportacions de la jornada sobre «Traducció i censura durant la dictadura franquista», organitzada per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i celebrada el novembre de 2013. Compta amb la intervenció d'un bon nombre d'especialistes i aglutina diversos aspectes del fenomen que, fins a les acaballes del règim, va afectar tants sectors de l'àmbit cultural: des de la prohibició de la publicació de revistes en llengua catalana fins a la delicada situació a què es va veure sotmesa la producció editorial, passant per la censura teatral. En aquest context de repressió, cap manifestació pública, impresa o escenificada, va poder esquivar el control omnipresent de la censura. Tal com manifesta Josep Massot i Muntaner en el pròleg, el conjunt de treballs que conformen l'obra «no es proposa de cap manera de constituir una història completa i definitiva del paper que va representar, en l'època franquista, una censura iniciada el 1936 mateix»,1 però certament esdevé una contribució valuosíssima al fons ja existent sobre una matèria que encara ofereix un ampli ventall de possibilitats d'estudi. L'obra aplega deu articles que, per bé que mostren diverses faccions del fenomen censori, convergeixen sovint en els mateixos punts. Dues de les col·laboracions estan relacionades amb la censura eclesiàstica i l'activitat d'empreses directament vinculades al clergat (la 1 i la 2), dues més se centren en el paper de la censura sobre la importació d'obres dramàtiques i les representacions teatrals (la 3 i la 7), quatre analitzen les repercussions del control franquista sobre les traduccions al català de narrativa i assaig al llarg dels anys seixanta (la 4, la 5, la 8 i la 10) i, a l'últim, dues intervencions incideixen en les nombroses adversitats que van haver de sofrir les publicacions periòdiques en català (la 6 i la 9)". Els autors citats participen a la Jornada esmentada.
Document: Ressenya
Subject: Acta ; Col·loquis ; Censura ; Franquisme ; Catolicisme ; Literatura catalana ; Traducció al català ; Empreses editores ; Publicacions periòdiques
Vilardell Domènech, Laura (Ed.) ; Vilardell Domènech, Laura ; Massot i Muntaner, Josep ; Sopena, Mireia ; Gallén, Enric ; Jané-Lligé, Jordi ; Cornellà Detrell, Jordi ; Coromina, Eusebi ; Julio, Teresa ; Godayol i Nogué, M. Pilar ; Caralt, Montse ; Jornades "Traducció i censura durant la dictadura franquista" (2013 : Vic)
Works: Traducció i censura en el franquisme . Edició de Laura Vilardell. Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2016 (Biblioteca Milà i Fontanals, 62)
Published in: Estudis Romànics, Núm. 39 (2017), p. 585-588 (Recensions) , ISSN 2013-9500



L'article a RACO

The record appears in these collections:
Document type > Reviews

 Record created 2018-07-05, last modified 2023-11-23



   Favorit i Compartir