La protecció de la llengua catalana per la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries: una mirada als disset anys de l'entrada en vigor a l'Estat espanyol / Santiago Castellà
Castellà Surribas, Santiago José

Fecha: 2018
Resumen: De l'abstract: "Aquest treball intenta avaluar l'experiència de disset anys en vigència de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries a l'Estat espanyol. El punt de partida és el complex procediment parlamentari de l'autorització de les Corts Generals perquè el Govern la ratifiqui. Destaca les dificultats i tensions polítiques que desperta la qüestió de la diversitat lingüística a Espanya, l'absència d'una política efectiva de reconeixement estatal i promoció del pluralisme lingüístic, i la supervivència de les normes i pràctiques típiques de l'antic model d'imposició monolingüe. Els quatre cicles de supervisió de la Comissió d'Experts i l'anàlisi de les Recomanacions del Consell de Ministres ens permeten concloure sobre el paper que exerceix la Carta europea. Primer, expressem la necessitat de comprendre la seva naturalesa legal com un tractat internacional. D'aquesta naturalesa traiem la conclusió de la seva aplicabilitat davant els poders públics de l'Estat utilitzant com a arguments els proporcionats pel Comitè d'Experts. El requisit de la tutela judicial efectiva davant els tribunals nacionals pels drets derivats de la Carta és un altre dels aspectes analitzats. L'experiència d'aquests cicles de supervisió en matèria de justícia, educació i Administració pública ens permet comprendre la lògica de l'anàlisi del Comitè d'Experts, i criticar la lentitud del sistema, per atendre les seves contribucions positives com un estàndard mínim de protecció".
Nota: Bibliografia (p. 101-102)
Documento: Estudi
Materia: Tractats ; Conflicte lingüístic ; Dret ; Català ; Espanya
Consell d'Europa ; Consell de Ministres ; Comitè d'Experts
Publicado en: Revista de Llengua i Dret, Núm. 69 (juny 2018), p. 91-102 (Monogràfic: Vint anys de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries)
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2018-06-21, última modificación el 2020-07-05   Favorit i Compartir