Hora de fer balanç? Elements per valorar les polítiques lingüístiques a Catalunya en el període constitucional / F. Xavier Vila i Moreno, Xarxa Cruscat (Coneixements, Representacions i Usos del Català) de l’Institut d’Estudis Catalans Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (cusc) de la Universitat de Barcelona
Vila i Moreno, F. Xavier (Universitat de Barcelona)

Fecha: 2004
Resumen: De l'abstract: "Un cop transcorreguts 25 anys de l'aprovació del marc constitucional i estatutari vigents, podem plantejar un balanç dels resultats i els impactes de les polítiques lingüístiques desenvolupades a Catalunya. El nostre article planteja les dificultats tècniques de parlar pròpiament d'avaluació en casos com aquest, i fa una valoració de com han evolucionat els usos lingüístics dividits en tres grans sectors: els usos institucionals no educatius, els usos en l'àmbit educatiu, i els usos interpersonals. D'acord amb diverses fonts disponibles, l'article conclou que al llarg del període analitzat s’ha estès a Catalunya l'ús feble o ocasional del català, sobretot en contextos més institucionals, mentre que s'ha reduït el percentatge d'usuaris instal·lats en l'ús predominant del català, sobretot per raons demogràfiques –les generacions joves inclouen menys catalanoparlants inicials que les més grans. L'article acaba explorant la possibilitat que aquest període s'hagi produït una recuperació pel que fa a la presència del català com a llengua inicial dels infants nats a Catalunya, i analitza els reptes que les noves immigracions plantegen a les polítiques de promoció del català".
Nota: Bibliografia (p. 281-285)
Documento: Estudi
Materia: Política lingüística ; Sociolingüística ; Emigració i immigració ; Català ; Catalunya
Publicado en: Revista de Llengua i Dret, Núm. 41 (setembre 2004), p. 243-286 (Estudis sobre política lingüística i sociolingüística)
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2018-04-11, última modificación el 2018-04-11   Favorit i Compartir