Variació fònica al català de Barcelona: l'accent xava / Jordi Ballart Macabich
Ballart, Jordi (Centre de Normalització Lingüística de l'Hospitalet)
I Jornada Temàtica de la Xarxa Cruscat "La sociolingüística de la variació en l'àmbit de la llengua catalana" (Barcelona : 2012, 6 de juny)

Fecha: 2013
Resumen: "L'article és un estudi de sociofonètica urbana que mostra un recull dels patrons de variació fònica de l'accent barceloní anomenat 'xava', analitzats a la meva tesi doctoral. Aquest accent es caracteritza especialment per l'obertura de la vocal neutra. Un altre tret fonètic associat amb aquesta varietat lingüística és l'ensordiment de les consonants sibilants /z/ i /ʒ/. L'estudi de les correlacions d'aquestes variables lingüístiques amb factors socials com ara el sexe, classe social i llengua primera ens permet caracteritzar una sèrie de tendències de variació sociolingüística en unes variables fonològiques que pràcticament no han estat estudiades abans d'una manera quantitativa. Els informants de l'estudi eren adolescents de Barcelona i l'àrea metropolitana".
Nota: Inclou bibliografia de referència (p. 150-151)
Nota: Ponència llegida a la I Jornada Temàtica de la Xarxa Cruscat "La sociolingüística de la variació en l'àmbit de la llengua catalana", celebrada a l'Institut d'Estudis Catalans (Barcelona) el 6 de juny de 2012
Documento: Estudi
Materia: Dialectes geogràfics ; Dialectes socials ; Barceloní ; Català ; Variació lingüística ; Fonologia ; Sociolingüística
Publicado en: Treballs de sociolingüística catalana, Núm. 23 (2013), p. 133-151 (Monogràfic: La sociolingüística de la variació en l'àmbit de la llengua catalana)
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2017-12-12, última modificación el 2017-12-12   Favorit i Compartir