Ramon Vinyes vindicat. De Berga a Barranquilla passant per Barcelona / Francesc Foguet i Jordi Lladó
Foguet i Boreu, Francesc
Lladó i Vilaseca, Jordi

Abstract: Francesc Foguet i Jordi Lladó presenten la figura i l'obra de Ramon Vinyes, i la seva petja com a activista cultural a Berga, Barcelona i Barranquilla. Tot seguit, s'informa de dues jornades d'estudi sobre l'escriptor, sota el títol conjunt de "Ramon Vinyes, "el sabio catalán" de 'Cien años de soledad', un escriptor a cavall de Catalunya i el Carib colombià", organitzades pel Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Institució de les Lletres Catalanes i la Universidad del Norte, i celebrades l'any 2005. La primera jornada, a la Facultat de Lletres de la UAB, va incloure, a més de la conferència inaugural "Ramon Vinyes o la fecunda irreverencia. De Barcelona a Barranquilla" de Jacques Gilard, nou comunicacions sobre aspectes diversos de l'obra de Ramon Vinyes: la formació literària (Jaume Huch), la seva obra 'L'ardenta cavalcada' (Magí Sunyer), la societat i la cultura de la zona bananera del riu Magdalena (Adolfo González), l'amistat amb Xavier Auqué i Masdéu (Angelina Vilella), la memòria de García Márquez (Tania Pleitez), l'etapa de Barranquilla (Ramón Illán), el període de la Guerra i la Revolució (Francesc Foguet), la seva faceta de crític (Jordi Lladó), i la seva peça teatral 'Peter's Bar' (Núria Santamaria). Les segones jornades se celebraren a la Universidad del Norte, organitzades per la universitat d'acollida, la UAB i l'Institut Ramon Llull, amb la col·laboració del Grupo de Investigación en Historia i Arqueología del Caribe. Les jornades, inaugurades pel rector Jesús Ferro Bayona, constaren de set ponències: la presència de catalans a Colòmbia (Adolfo González), l'anàlisi comparativa del volum de contes 'A la boca dels núvols' (Jordi Marrugat), l'influx de Vinyes en el grup literari de Bogotà "Los nuevos" (Álvaro Miranda), el seu vessant difusor del teatre modern a Colòmbia i Catalunya (Enric Gallén), la trajectòria intel·lectual de la República a l'exili (Francesc Foguet), la imatge d'Amèrica i Colòmbia en la seva literatura (Jordi Lladó), l'entorn polític i literari de la Barranquilla de Vinyes (Ramón Illán) i el seu vincle amb l'escriptor José Félix Fuenmayor (Antonio Silvera). L'article evoca una visita a Berga amb la representació colombiana de les primeres jornades, i, tot seguit, la visita a Barranquilla durant les segones jornades, on es comenta la situació sociopolítica i cultural de la ciutat, en relació, també, amb l'època, l'obra i el pensament de Ramon Vinyes.
Note: Revista dels llibres
Document: Comentari ; Prosa catalana
Subject: Escriptors catalans ; Col·loquis ; 1882-1952 ; Prosa catalana ; Conte català ; Teatre català ; Premsa catalana ; Premsa espanyola ; Exili català ; Societat ; Política ; Cultura ; 2005 ; Berga ; Berguedà ; Barcelona ; Barcelonès ; Barranquilla ; Colòmbia ; 1880X ; 1890X ; 1900L ; 1950X ; 2000X
Vinyes, Ramon ; Gilard, Jacques ; Huch, Jaume (1961-) ; Sunyer i Molner, Magí ; González Henríquez, Adolfo ; Auqué i Masdéu, Xavier ; Vilella, Angelina ; Pleitez, Tania ; Illán Bacca, Ramón ; Foguet i Boreu, Francesc ; Lladó i Vilaseca, Jordi ; Santamaria i Roig, Núria ; Ferro Bayona, Jesús ; Marrugat, Jordi ; Miranda, Álvaro ; Gallén, Enric ; Silvera, Antonio ; Fuenmayor, José Félix ; García Márquez, Gabriel ; Voces : publicació ; Universidad del Norte de Barranquilla ; Museo Romántico de Barranquilla ; Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània. Departament de Filologia Catalana. Universitat Autònoma de Barcelona ; Universitat Autònoma de Barcelona ; Grupo de Investigación en Historia y Arqueología del Caribe ; Institut Ramon Llull. Generalitat de Catalunya ; Jornades d'estudi "Ramon Vinyes, "el sabio catalán" de 'Cien años de soledad', un escriptor a cavall de Catalunya i el Carib colombià" (1s : 2005 : Cerdanyola del Vallès i Barranquilla)
Works: Ramon Vinyes. L'ardenta cavalcada . 1909
Ramon Vinyes. Peter's Bar
Ramon Vinyes. A la boca dels núvols . 1946
Published in: Revista de Catalunya. Barcelona, Nova etapa, núm. 212 (2005, Desembre), p. 103-111

The record appears in these collections:
Document type > Commentaries

 Record created 2009-11-30, last modified 2020-08-17   Favorit i Compartir