Josep Benet: 'L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya' / Josep Ma. Roig i Rosich (Universitat Rovira i Virgili)
Roig i Rosich, Josep M.

Resum: A propòsit de l'estudi de Josep Benet sobre els primers anys del franquisme. En la mesura que el llibre abraça el període més radical d'anticatalanisme, Josep M. Roig i Rosich constata que Benet ja no parla de persecució ni de repressió, sinó que qualifica els fets analitzats amb un concepte més contundent: genocidi cultural. És a dir, qualifica els primers anys sota el règim franquista com un atemptat contra una col·lectivitat amb voluntat d'extermini, en aquest cas d'una cultura, duta a terme amb mitjans violents. Per demostrar aquesta premissa, Benet aporta documentació, testimonis i atestats de tota mena que ho corroboren. Roig i Rosich repassa l'estudi ressenyat, que comença amb el decret de Nova Planta (1716) i va resseguint diferents etapes històriques fins arribar a la guerra civil. A més de la tasca de buidatge i recopilació de textos i el fet de donar a conèixer la magnitud del genocidi, cal afegir que, segons Roig i Rosich, el llibre de Benet és un estudi al qual se li poden fer ben pocs retrets pel que fa a la metodologia emprada.
Nota: Recensions
Document: Ressenya
Matèria: 1716-1939 ; Estudi ; Cultura catalana ; Repressió cultural ; Franquisme ; 1700C ; 1800C ; 1900L
Benet, Josep (1920-2008)
Obres: Josep Benet. L'intent antifranquista de genocidi cultural contra Catalunya . Barcelona : Abadia de Montserrat, 1995
Publicat a: Afers. Fulls de Recerca i Pensament. Catarroja, Vol. X, núm. 21 (1995), p. 417-420

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Ressenyes

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir