Mèxic i el tema de l'autodestrucció: 'Sota el volcà' (1947) de Malcolm Lowry i 'Naufragis' (1956) de Ferran de Pol / Enric Balaguer
Balaguer, Enric (Universitat d'Alacant)
Congrés Internacional sobre "Seixanta anys després. Les literatures de l'exili republicà de 1939" (n : 1999: Bellaterra)

Data: 2000
Resum: L'estudi ressegueix les similituds entre la novel·la anglesa 'Sota el volcà' de Malcolm Lowry i el conte 'Naufragis' de Lluís Ferran de Pol a través del procés d'autodestrucció que segueixen els dos personatges protagonistes de cada narració. L'estudi analitza la importància que pren tant la geografia mexicana com la psicologia de la cultura mexicana, especialment pel que fa a temes com la mort, la violència o l'alcohol. Així doncs, es tracta la mexicanitat com a element cabdal de les dues obres citades i finalment es comenta la seva relació amb l'existencialisme.
Nota: Aquest article va ser presentat en el marc del II Congrés Internacional "Les literatures de l'exili republicà de 1939" celebrat entre els dies 13 i 17 de desembre de 1999 a la Universitat Autònoma de Barcelona i organitzat pel Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL)
Document: Estudi
Matèria: Traducció al català ; Novel·la anglesa ; Conte català ; Cultura mexicana=Motiu literari ; Autodestrucció=Motiu literari ; Motiu literari ; Existencialisme
Lowry, Malcolm ; Ferran de Pol, Lluís ; Pedrolo, Manuel de (Trad.) ; Castellanos, Jordi (Pr.)
Obres: Lowry, Malcolm. Sota el volcà . Traducció de Manuel de Pedrolo. Barcelona : Edicions 62, 1988
Ferran de Pol, Lluís. "Naufragis" . En: La ciutat i el tròpic. Pròleg de Jordi Castellanos. Barcelona : Laia, 1985
Publicat a: Sesenta años después. Las literaturas del exilio republicano de 1939. Vol. II, Barcelona : GEXEL, 2000 (p. 173-183)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2014-05-21, darrera modificació el 2023-09-23



   Favorit i Compartir