La teoria gramatical dels modistes / Josep Batalla
Batalla, Josep

Data: 2013
Resum: Del resum de l'article: "Fins a la fi del segle XII, la gramàtica fou una de les arts del trivi ("artes sermocinales"), la que ensenyava a parlar bé i a escriure bé, seguint el model dels clàssics i la preceptiva de Donat i de Priscià. Però en els segles posteriors una altra "ars sermocinalis", la dialèctica, començà a envair progressivament el camp de la gramàtica. A diferència de Pere Hèlias que encara distingí entre aquestes dues arts, Pere Abelard fressà el camí cap a una teoria general del llenguatge, gramatical i epistemològica ensems. Aquest interès a concebre el llenguatge com una teoria general del signe lingüístic fou recollit i sistematitzat per una escola de gramàtics, anomenats modistes, que al llarg d'un segle -de mitjan segle XIII a mitjan segle XIV-maldaren per elaborar una teoria del llenguatge ("scientia sermocinalis")que partia del pressupòsit que la llengua reflecteix les estructures de pensament alhora que recull les estructures de la realitat. Els modistes, d'acord amb l'aristotelisme escolàstic, sostenien que les coses, en quant existents, posseeixen unes propietats o unes maneres d'ésser ("modi essendi") que són copsades per la ment, a través d'unes formes innates de comprensió ("modi intelligendi"), al seu torn expressades per les formes universals del llenguatge ("modi significandi"). ".
Contingut: Inclou un índex d'obres de gramàtica especulativa dels segles XII-XIII (p. 144-145) Inclou un índex d'obres de gramàtica modista dels segles XIII i XIV (p. 145-146) Inclou un annex amb tres gràfics: de l'evolució de les teories gramaticals a l'edat mitjana; de la relació entre els tres "modi significandi"; i de la teoria modista de les "partes orationis".
Nota: Inclou una bibliografia (p. 146-152)
Document: Estudi
Matèria: Filosofia del llenguatge ; Escoles lingüístiques ; Sintaxi ; Oració ; Gramàtica tradicional ; Llatí ; Retòrica ; Filosofia ; Edat mitjana
Aristòtil ; Plató ; Tracià, Dionisi de ; Donat, Eli ; Priscià ; Hèlias, Pere ; Kilwardby, Robert ; Bacon, Roger
Publicat a: Llengua & Literatura, Núm. 23 (2013), p. 89-155 (Estudis i edicions) , ISSN 2013-9527



L'article a RACO

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2013-06-17, darrera modificació el 2023-06-18



   Favorit i Compartir