La 'temptació' religiosa a 'L'Étranger' i en la literatura catalana de postguerra / Xavier Vall (Universitat Autònoma de Barcelona)
Vall i Solaz, F. Xavier
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (12è : 2000 : París)

Data: 2003
Resum: Xavier Vall assenyala la petja del motiu religiós, tal com el desenvolupa Albert Camus a 'L'Étranger', en quatre obres catalanes contemporànies. Després d'aclarir les influències, pel que fa a aquest tema, que l'existencialista rebé de la mateixa literatura, sobretot francesa, Vall examina l'evolució del motiu del diàleg amb el sacerdot en l'obra de Camus i, específicament, a 'L'Étranger'. Posteriorment, en destaca les connexions, primer, amb 'La mà contra l'horitzó', de Manuel de Pedrolo, que presenta un protagonista, Sòsec, amb moltes connexions amb el Mersault camusià. També a 'El mar escolta', de Joan Garrabou, a 'Vestir-se per morir', de Josep M. Espinàs i a l'obra de teatre 'Aquí no ha passat res', de Joan Soler i Antic, s'hi troben tractaments del tema molt acostats als plantejaments de Camus que, tot i algunes diferències substancials, deixen clar l'influx fonamental de 'L'Étranger' en la literatura catalana de la postguerra.
Nota: Text llegit al Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi
Matèria: Existencialisme ; Influència literària ; Novel·la francesa ; Novel·la catalana ; Teatre català ; Religió=Motiu literari ; Motiu literari
Camus, Albert ; Pedrolo, Manuel de ; Garrabou, Joan (1928-2002) ; Espinàs, Josep M. ; Soler i Antich, Joan
Obres: Camus, Albert. L'Étranger.
Pedrolo, Manuel de. La mà contra l'horitzó . [Barcelona] : [Nova Terra], 1961
Garrabou, Joan. El mar escolta . [Perpinyà] ; [Proa], 1957
Espinàs, Josep M.. Vestir-se per morir . [Barcelona] : [Alberti], 1958
Soler i Antich, Joan. Aquí no ha passat res . 1964
Publicat a: Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum II, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003 (vol. II, p. 291-309)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2024-02-07



   Favorit i Compartir